SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZLOŽBE
 
Rab: Otvorena izložba Vlaste Pastuović Aleksić
Autor/izvor: Krešimir Butrković
Datum objave: 02.06.2017. - 23:03:53
RAB - Sinoć je, u prekrasnom prostoru Galerije ''Knežev dvor'' na Rabu, otvorena izložba slika priznate umjetnice Vlaste Pastuović Aleksić.

Galerija se nalazi u sklopu slastičarnice Conte Nero pa je tim ugođaj bio još veći. Izložbu je toplim riječima otvorila direktorica TZ Rab Ivana Matušan. Domaćica večeri profesorica i povjesničarka umjetnosti Dubravka Kolarević predstavila je umjetničinu selekciju slika svrstavajući njen opus u modernu koja istražuje krajnje granice apstrakcije.

''Na tragu pionira europskog modernog slikarstva Matissea, Miroa, Kandinskog slikarski je motiv reduciran i pojednostavljen, apstrahiran, sveden na osobni izraz, znak vlastitog unutrašnjeg doživljaja i osobne psihodinamike slikarice. U tom srazu oblika i boja iščitava se koloristički snažna, ali topla i lirska osobnost umjetnice koja, u intimnosti vlastitog doma, predmetima koji ju okružuju daje novo značenje.'' – riječi su prof. Kolarević. 

Uistinu, snažnim, pozitivnim tonovima boja Pastuović briše jasne granice između čajnog stolića, kauča ili bilja u prostoriji. Svaki rakurs istog motiva donosi novu optimističnu apstrakciju koja ostavlja osjećaj sreće u promatrača. Tako njezin dom postaje topla oaza nekom drugom domu u kojoj će se naći ove slike malih i velikih formata koje su na prodaju. Važno je naglasiti da umjetnica izbjegava definiciju svog umjetničkog izričaja pa tako svojim slikama ne daje naslove. Svako pronalazi svoj put i smisao do srca umjetnosti. 

Ovo je Pastuovićina 23. samostalna izložba. Izlagala je na brojnim skupnim, žiriranim izložbama slika u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, SAD). Članica je HDLU-a, a završila je diplomski sveučilišni studij slikarstva na College of Visual Arts (Arthouse) u Ljubljani te je stekla naziv magistre likovnih umjetnosti. Uz slikarstvom bavi se i keramikom te izradom umjetničkog nakita.

Umjetnicu su na otvorenju izložbe iznenadili dekan i profesori s njezina ljubljanskog sveučilišta što je inače i presedan u njihovoj praksi. Koliko je cijenjena umjetnica govori i diskretna nazočnost gradonačelnika Grada Raba Nikole Grgurića. Naravno, podršku umjetnici dao je i njen suprug, Goran Aleksić, zastupnik u hrvatskom Saboru ali i kantautor i šansonjer, koji je ovu prigodu iskoristio da svojoj supruzi čestita petnaestu godišnjicu braka.Umjetnica se zahvalila svojim pokroviteljima koji i inače čuvaju kulturnu baštinu i podržavaju kulturne događaje na Rabu; Gradu Rabu, TZG Raba te Pekarnici slastica Vilma. Izložba će  biti otvorena do 21. lipnja 2017.

Foto: Goran Aleksić