SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STUDIJA
 
Rad u svemiru ne skraćuje život
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.12.2018. - 15:39:09
NEW YORK - Iako svemirska putovanja izlažu astronaute oblicima radijacije kakva su na Zemlji nepoznata i povezuje ih sa srčanim bolestima i razvojem tumora, američka studija kazuje da to ne skraćuje njihov život.

Naučnici su upoređivali gotovo 60 godina podataka o američkim astronautima s grupom muškaraca koji su jednako odlične fizičke spreme i imaju elitnu zdravstvenu njegu – profesionalnim sportistima.

Zaključak je da nijedna grupa nema bitno drugačiji prosječni životni vijek. Međutim, obje žive duže od nas ostalih.

Astronauti su općenito obrazovaniji i fizički spremniji od tipičnog Amerikanca i zato se nisu mogli upoređivati s bilo kime.

"Trebali smo pronaći grupu koja je u nekoliko važnih faktora uporediva s astronautima, ali nikad nije bila u svemiru", rekao je jedan od autora studije Robert Reynolds.

Stoga se mortalitet astronauta upoređivao s profesionalnim košarkašima iz NBA i bejzbolašima iz MLB lige od sredine 1960-ih do 2018.

I astronauti i sportisti imali su niži rizik prerane smrti nego opća populacija. A među njima, pritom, nije bilo neke znatnije razlike.

Rezultati sugeriraju da izlaganje radijaciji u svemiru ne povećava rizik od prerane smrti zbog srčanih oboljenja ili nekih vrsta raka. Štoviše, astronauti su čak imali nešto manju smrtnost od srčanih bolesti u odnosu na košarkaše i bejzbolaše, a smrtnost od raka bila je podjednaka.

Istraživanje se, međutim, ne odnosi na buduće svemirske misije, kaže Francis Cucinotta, znanstvenik sa Sveučilišta Nevada.

"Misije u prošlosti imale su manje doze radijacije. Za misiju na Mars, naprimjer, to će se povećati 50 do 100 puta", rekao je Cucinotta.

Što razlikuje astronaute i sportiste od opće populacije nije teško zaključiti. Oni uglavnom nikad nisu pušili, zdravo se hrane i redovno treniraju. Osim toga, imaju najbolju zdravstvenu njegu.