SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RIJEČ AUTORITETA
 
Rađa: Vjerujem da pobjeđujemo Ruse, ali bit će teško
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 09.09.2017. - 09:05:57
ISTANBUL - Dva dana prije utakmice iz Istanbula nam se javio Dino Rađa, legenda hrvatske košarke i jedan od čelnih ljudi Hrvatskog košarkaškog saveza. 

Rađa je od početka priprema s reprezentacijom, pa stoga dobro zna koliko ona može. S nama je podijelio dojmove i očekivanja i dao nam odgovor na vječno pitanje – zvati stranca za playa ili ne.

''Nakon što sam punih mjesec dana proveo s ovim momcima, kao i s mladom reprezentacijom, tek sad shvaćam što i kako moramo raditi i u kojem smjeru moramo ubuduće ići. Što se tiče igre, zadovoljan sam. Na dobrom smo putu. Nakon nesigurnog otvaranja turnira pokazali smo da možemo igrati protiv svakoga. Sad treba zaboraviti sve što je bilo jer počinje sasvim drugi turnir. Više mjesta za popravni nema i u nedjelju nas čeka dramatična utakmica, jedna od onih koje se rješavaju na jednu loptu. Ipak, mislim da smo bolji, da smo pronašli igru, da smo u formi i da ćemo izboriti četvrtfinale'', rekao je Rađa za Index

Vidjeli smo protiv Crne Gore kakvu razliku je na parketu činio Tyrese Rice. Crnogorskog Amerikanca nisu mogli čuvati ni Popović ni Ukić, a čovjek koji je prije tri godine praktički sam odveo Maccabi do naslova prvaka Europe simultankom je u zadnjim trenucima utakmice umalo donio nevjerojatan preokret. Srećom, to se nije dogodilo i Hrvatska je pobijedila. Ali, ta nam je utakmica pokazala što se može dogoditi u budućnosti kad u nokaut fazi naletimo na reprezentaciju koja ima dominantnog razigravača.  Rađu smo pitali misli li Savez možda ponovno posegnuti za angažmanom nekog kvalitetnog Amerikanca, jer je jasno da u domaćem dvorištu klasu na toj poziciji nemamo. Pripremne utakmice pokazala su da, nažalost, Dominik Mavra ipak nije taj kalibar, a Ukić i Popović su na zalazu.

''Mislim da sam i tebi jednom rekao svoj stav o tom pitanju. Tako nešto me ne interesira. Nemam namjeru kupovati rezultat. Hrvati bi trebali igrati za Hrvatsku, Turci za Tursku, a Amerikanci za Ameriku. Zar nije dovoljno što su klubovi odavno već isprostituirani, u toj mjeri da je to postalo gadljivo. Moramo li uništiti i reprezentaciju? Fenerbahče je prvak Europe, a u momčadi imaju samo dva Turčina. Je li to normalno? Igranje za reprezentaciju trebalo bi biti pitanje časti i ponosa i zaista ne vidim nikakvog smisla u davanju papira nekom Amerikancu kako bi on preko noći postao Hrvat. Pa tako bi onda i moja mater mogla voditi reprezentaciju. Neka drugi to rade ako žele, mi nećemo i igrat ćemo s onim što imamo'', bila je jasna legenda hrvatske košarke.