SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Raoul Servais dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.10.2015. - 13:03:30
ZAGREB - Belgijski majstor animacije Raoul Servais dobitnik je Nagrade za životno djelo 26. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, koja će mu biti uručena na otvaranju festivala, 6. lipnja iduće godine u kinu Europa.
U obrazloženju Vijeća Animafesta, objavljenom na festivalskim internetskim stranicama, Servaisa se opisuje kao "stilski izrazito bogatog i raznovrsnog autora".

"Premda se služio najviše crtežom i često mijenjao stil crtanja, u nekim je djelima koristio i snimku ljudske figure, spajao igrane snimke i animaciju i na razne druge načine, istaknuvši se kao jedan od ranih istraživača mogućnosti digitalne tehnologije", ističe se.

Raoul Servais (Oostende,1928.) jedan je od najcjenjenijih europskih autora svoje generacije, koji je od 1985. do 1994. bio iznimno aktivan na području promicanja animacijekao predsjednik ASIFA-e, Međunarodne asocijacije animiranog filma.

Iz njegova opusa ističu se filmovi "Kromofobija" (1965.), "Sirena" (1968.), "Operacija X-70" (1971.), "Govoriti ili ne govoriti" (1972.), "Harpija" (1979.), "Noćni leptiri" (1998.) i "Atraksion" (2001.).

Zapažen je kao jedan od najvažnijih inovatora i predstavnika egzistencijalističkog i često simboličkog animiranog filma, katkada u potpunosti brišući granicu animiranog i igranog.

"Velikom maštovitošću i povremenom grubošću stila i slike svijeta Servais nastavlja baštinu povijesnih avangardi i aniticipira trendove dominantne u kasnijim umjetničkim naraštajima", stoji u obrazloženju.

Belgijski majstor kontinuirano je aktivan na animacijskoj sceni, ovih dana predstavio je svoj novi kratki film "Tenk" na Ghent Film Festivalu u Belgiji, a idućeg ljeta dovršava svoj novi dugometražni film "Golubovi".

Zagrebačkoj publici nije nepoznat autor, kao 'stari znanac' Animafesta, sudjelovao je na njegovom prvom izdanju 1972. i tada je za "Operaciju X-70" osvojio nagradu u kategoriji kratkog animiranog filma dužeg od tri minute.

Osim što će primiti nagradu za životno djelo, Animafestu će njemu u čast prirediti retrospektivu filmova, izložbu i predavanje o njegovom opusu.

Do održavanja Animafesta, koji u Zagreb dovodi ponajbolju svjetsku i domaću produkciju animiranog filma, hrvatski autori postižu uspjehe na međunarodnim festivalima. Animirani film "Wiener Blut" Zlatka Boureka i Pavla Štaltera osvojio je Grand prix na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Banja Luci, gdje je dvije nagrade osvojio Marko Meštrović za film "Levitacija" i Chintis Lundgren za "Život s Hermanom H. Rottom".

Tim nagradama, izvijestio je HAVC, pridružuje se i priznanje koje je na nedavno održanom 19. Međunarodnom video festivalu Videomedeja u Novom Sadu dobila Lea Vidaković. Njezin film "Široki krajolik - porculanske priče", dobio je pohvalu za pojedinačni umjetnički doprinos za stop-motion animaciju s ručno izrađenom scenografijom.