SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LAŽNJACI
 
Raste broj krivotvorenih liječničkih recepata
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 17.03.2019. - 08:49:45
ZAGREB - U ljekarnama je sve više krivotvorenih recepata. Lani ih je bilo tristotinjak. Ilegalnim putem građani najčešće pokušavaju doći do narkotika, tableta za smirenje, ali i onih za erektilnu disfunkciju.

U posljednjih 18 dana pacijenti su krivotvorili recepte čak pet liječnika. Osim što uzimanje lijeka po vlastitom nahođenju može ugroziti zdravlje, riječ je - o kaznenom dijelu.

Osim što se lijekovi sve češće kupuju ilegalno putem interneta i u ljekarnama ih se nastoji dobiti uz krivotvorene recepte. Ilegalnim putem pacijenti najčešće pokušavaju nabaviti tablete za smirenje, one za erektilnu disfunkciju te narkotike. Nedavno je provaljeno u riječku ordinaciju iz koje su ukradeni recepti.

U ljekarni u Županji pacijentica je narkotike pokušala dobiti dva dana zaredom. Krivotvorila je recepte dviju liječnica.

Iz obje ljekarne o krivotvorenim receptima obavijestili su doktore koji su lažno potpisani na receptima. Sve je prijavljeno Liječničkoj komori i policiji. Na meti su krivotvoritelja manje ljekarne uz granicu, poput te u Županji.

Radi se uglavnom o lijekovima koji su za smirenje, spavanje te narkotici. Krivotvoreni recepti, kažu ljekarnici, sve su učestaliji. Lani je je bilo 300-tinjak.

Ljekarnici surađuju s liječnicima, ali i policijom, no problem je nemoguće riješiti bez potpore HZZO-a i Ministarstva zdravstva.

Najviše se krivotvore privatni recepti s privatnih poliklinika koje nisu uključene u centralni sustav HZZO-a. Liječnici upozoravaju pacijente da ne konzumiraju lijekove bez konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom. Posljedice mogu biti pogubne za organizam.

U posljednjih 18 dana pacijenti su krivotvorili recepte čak petero liječnika, piše HRT.