SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIGARE
 
Rekordan izvoz kubanskih cigara
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 27.02.2018. - 11:42:29
HAVANA - Prodaja kubanskih cigara porasla je za 12 odsto 2017. godine i dostigla rekordnih 500 miliona dolara podstaknuta time što Kina stimuliše uvoz luksuznih proizvoda.

Od ukupnog izvoza kubanskih cigara, 54 odsto je otišlo u Evropu, sledi Latinska Amerika za 17 odsto i region Azije i Pacifika sa 15 odsto.

Prodaja Kini porasla je 24 odsto, i tu je potencijal za rast najviši. Kina se svrstava u treći rang potrošača iza Francuske i Španije.

"Kina ima tražnju na koju treba da odgovorimo i možemo da računamo na dvocifreni rast prodaje u godinama koje dolaze", ocenio je Hose Maria Lopes Inčaurbe, potpredsednik kompanije "Habanos S.A", na konferenciji za štampu u glavnom gradu Kube.

On je rekao da je prodaja cigara uticala na porast od pet odsto tržišta luksuznih proizvoda 2017. godine, i očekuje se da na proizvodnju 2018. godine neće uticati prolaz razornog uragana "Irma" u septembru prošle godine.

Domaće kubansko tržište za kubanske cigare takodje je ojačalo, zahvaljujući dolasku 4,5 miliona turista 2017. godine.

Najprodavanije marke su Cohiba, Romeo i Julieta  i Montecristo, koje sve drži kompanija "Habanos S.A", firma u vlasništvu kubanske države i firme "Altadis", čije sedište je u Španiji, ali koja ima britanski kapital.