DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
MASLAC
 
Rekordne cijene maslaca u Europi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.07.2017. - 07:41:16
LONDON - Neuobičajen fenomen, da u cijelom svijetu maslac dostiže rekordne cijene, prva je u travnju primijetila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Time se počela odmotavati priča koju posljednje vrijeme vrte evropski mediji o tome da su u cijeloj Njemačkoj u jednoj godini cijene mliječnih proizvoda porasle za 13 posto, da u Francuskoj slijedi skok cijena kroasana, da u Velikoj Britaniji već danas računaju da bi moglo biti nestašice maslaca na Novu godinu. 

Sada i Financial Times piše da cijeloj Europi predstoji nestašica maslaca. A u pozadini svega stoji odluka EU-a iz 2015. da liberalizira trgovinu mlijeka. Preko noći se dogodilo da je ponuda jako nadmašivala potražnju, što je značilo da su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda pale, da bi na kraju farmeri i seljaci sve brže stali odustajati od daljnjeg uzgoja krava muzara. 

Financial Times dalje napominje da potrošnja maslaca već godinama širom svijeta, posebno Zapada, stalno raste, a kako je riječ o namirnici koju se ne može skladištiti, ili barem nimalo jednostavno, svijet će ove godine, prema predviđanjima FAO i Financial Timesa, trebao biti gladan maslaca koji će zato biti sve skuplji. 

Uzroci su klimatske promjene, nedovoljno krava koje daju mlijeko, ali i dvije političke odluke EU-a, prenosi Express.hr.