SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRVA NA SVIJETU
 
Replika Teslina tornja na INmusic festivalu
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 19.05.2016. - 21:35:32
ZAGREB - INmusic festival pridružuje se ostalim svjetskim festivalima u posveti velikom glazbeniku Davidu Bowieju. Kako je Bowiejeva posljednja filmska uloga bila ona Nikole Tesle u filmu 'Prestiž', rodila se ideja da se na ovogodišnjem INmusicu postavi replika Teslinog tornja. Hoće li to ostati stalna atrakcija, odlučit će grad.

Gotovo 100 godina nakon što je srušen originalni Teslin toranj u New Yorku, u Zagrebu niče njegova replika, prva na svijetu. Dio po dio proizvodi se u postrojenjima Dalekovoda, jer plan je da bude doslovno najveća atrakcija ovogodišnjeg INmusic festivala. Kad toranj izađe iz tvornice, seli se na zagrebački Jarun.

Toranj će biti postavljen uz već postojeću instalaciju Solarni pleksus Europe. I ona se bavi energijom, baš kao i Tesla, čija je ideja bila besplatna energija za cijeli svijet.

Teslin toranj u vrijeme njegova izumitelja nije zaživio, ali zaživjet će zato na INmusic festivalu, na kojem će toranj biti i pozornica posvećena Bowieju, koji s teslom ima mnogo toga zajedničkog. Originalni Teslin toranj bio je dvostruko veći, no očito je izgrađen prije svog vremena.

Teslin toranj nije preživio svoje vrijeme, no zato će možda to uspjeti replici i nakon festivala. O tome što će biti s čeličnim, gotovo trideset metara visokim simbolom Teslinog vizionarstva, odlučit će Grad Zagreb.

Foto: N1 Televizija