SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Retrospektiva Zlatka Boureka od 2. listopada u Modernoj galeriji
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr
Datum objave: 27.09.2014. - 13:50:00
Zadnja izmjena: 30.09.2014. - 16:02:35
ZAGREB - “Pisac za radnim stolom”, crnobijeli crtež Zlatka Boureka, datira u 1953. godinu; prikazan je književnik zamišljena pogleda, ruku drži podbočenu, očito u potrazi za inspiracijom koja mu u tom trenutku nedostaje, dok iza njega u pozadini, na zidu, stoje mnoge novine.
Iste godine Bourek crta i prizore šetača na pariškom bulevaru, ima ih mnoštvo, od svećenika, preko ozbiljnog prolaznika s lulom pa do koketne dame bujnog poprsja. U pozadini se vide hotel Louisa XIV, fontane, drvored i nagurani automobili.

Pola stoljeća i jednu godinu kasnije, Bourek je i dalje aktivan, mnogo crta, pokazat će to i njegova retrospektiva koja se 2. listopada otvara u Modernoj galeriji, samo nekoliko dana nakon što je umjetnik ušao u 85. godinu. Boureka poznajemo kao jednog od očeva Baltazara i kao scenografa.

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić u pravu je kada kaže da njegov slikarski i crtački rad do ove izložbe nije bio primjereno valoriziran niti prikazan široj javnosti, premda je upravo on temelj njegova umjetničkog djelovanja. Uz izložbu će biti predstavljena i Bourekova monografija Tonka Maroevića.