DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
IZLOŽBA
 
Retrospektivna izložba o stvaranju Želimira Žilnika u Novom Sadu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 15.12.2017. - 10:45:39
NOVI SAD - Izložba pod nazivom "Želimir Žilnik: Među ljudima" otvorena je u Galeriji likovne umetnosti Poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu.

Reč je o retrospektivnoj izložbi, koja će trajati tokom decembra i januara, povodom pet decenija umetničkog stvaranja novosadskog reditelja Želimira Žilnika, i obuhvata foto-dokumentaciju sa snimanja Žilnikovih filmova, projekcije filmova, predavanja i masterklas sa režiserom.

Izložene su i Žilnikova priznanja koja je dobio tokom decenija umetničkog stvaranja.

Filmski kritičar Miroljub Stojanović rekao je sinoć na otvaranju da je Žilnik ponos Novog Sada, kao i srpske filmske umetnosti i kulture u celini.

"On je kinematografija po sebi, on je evropski filmski brend, a postaje i svetski filmski fenomen, jer traje čitavih 50 godina. Žilnik je večiti mladić koga nisu mogli potkupiti nagradama", rekao je Stojanović.

Na otvaranju je govorio i upravnik Galerije Mileta Poštić, kao i sami Žilnik.

Prikazan je film "Žurnal o omladini u selu, zimi" iz 1967. godine, kao i emisija "TV portret: Želimir Žilnik" autora Dragomira Zupanca, u produkciji Radio-televizije Srbije.

Tokom decembra i januara meseca biće organizovane projekcije Žilnikovih filmova, a u januaru će biti organizovana i predavanja i tribine.