SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAPADI
 
Reuters: Sjeverna Koreja ima jedinicu za cyber napade
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 21.05.2017. - 09:49:49
LONDON - Najveća sjevernokorejska obavještajna agencija ima posebnu ćeliju "Jedinica 180" koja je vjerojatno odgovorna za neke od najsmjelijih i najuspješnijih cyber napada, prenosi Reuters pozivajući se na osobe prebegle u Južnu Koreju, zvaničnike i stručnjake za sigurnost interneta.

Sjeverna Koreja okrivljena je prethodnih godina za niz onlajn napada, uglavnom na financijske mreže u SAD-u, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

Stručnjaci za cyber sigurnost tvrde da su pronašli tehničke dokaze koji bi mogli povezati Sjevernu Koreju sa cyber napadom virusom "WonaCry" koji blokira pristup podacima sve dok se ne plati "otkup" kojim je zahvaćeno više od 300.000 kompjutera u 150 zemalja ranije ovog mkeseca. Pjongjang je te optužbe nazvao "besmislenim".

Srž optužbi protiv Pjongjanga je njena povezanost s hakerskom grupom "Lazarus" koji se povezuje sa prošlogodišnjim cyber napadom na centralnu banku u Bangladešu, kada je ukraden 81 milijun dolara, i napadom na holivudski studio kompanije "Sony" 2014. godine.

Američka vlada optužila je Sjevernu Koreju za hakerski napad na "Sony", a pojedini američki zvaničnici rekli su da tužilaštvo gradi slučaj protiv Pjongjanga povodom krađe iz banke u Bangladešu.

Međutim, nisu pronađeni uvjerljivi dokazi, a nisu podignute ni kaznene optužbe. Sjeverna Koreja je negirala odgovornost za napade na studio "Sonija" i banku.

Bivši profesor informatike Kim Heung-kvang, koji je prebegao u Južnu Koreju 2004. godine, a i dalje ima izvore u Sjevernoj Koreji, tvrdi da je cyber napade Pjongjanga, čiji je cilj podizanje novca, organizirala "Jedinica 180" koja je deo Generalnog izviđačkog ureda, najveće obavještajne agencije Pjongjanga u inozemstvu.