SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LUDILO
 
Reuters: U Sydneyju zbog Hrvata vlada pomama za ćevapima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.07.2018. - 08:59:00

SYDNEY - Ništa hrvatsku dijasporu nije ujedinilo više od finala Svjetskog nogometnog prvenstva, piše Reuters.

''Moraš shvatiti koliko je ovo velika stvar'', rekao je Veljko Bosnić, predsjednik kluba Dalmacija Sydney Croatian u Australiji, jednoj od najvećih zajednica Hrvata izvan Europe.

''Odgojeni smo na nogometu generacijama. U našoj je DNK'', dodao je.

U Australiji nogomet i nije toliko popularan, ali groznica Svjetskog prvenstva došla je i do ovdje.

Pomama za ćevapima

Ivan Speher, vlasnik Ivan's Smallgoodsa u Chester Hillu, predgrađu Sydneyja, morao je zaposliti dodatne radnike kako bi zadovoljio potrebe tamošnjeg stanovništva za ćevapima, tradicionalnim mesnim jelom koje se jede u balkanskim državama, piše Reuters.

''Da, imamo velike narudžbe za sutra - mnogo veće nego inače. I sljedeći tjedan, ako zaista osvoje prvo mjesto, moguće je da će ih zbog slavlja biti još više'', kaže.

Australci hrvatskog porijekla oduvijek su bili poprilično prisutni u australskoj reprezentaciji, uključujući velika imena poput Marka Viduke i Marka Bosnicha, koji su pridonijeli popularizaciji nogometa u državi.

The Guardian piše kako je upravo Ivan Rakitić simbol ujedinjenja hrvatske dijaspore i hrvatskih ljudi jer je rođen u Švicarskoj.

''Imamo osjećaj kao da je jedan od nas'', rekla je za The Guardian tridesetčetverogodišnja Katarina Jusup objašnjavajući kako njeni dječaci koji igraju nogomet kad odrastu žele igrati za hrvatsku reprezentaciju, baš poput slavnog igrača.

I prva tajnica hrvatske ambasade u Australiji Sandra Tvrtković posjetila je ovog petka francuskog ambasadora Christophea Penota u Canberri uoči utakmice koja se po tamošnjem vremenu igra u ponedjeljak rano ujutro.

"Pobjeda bi značila ostvarenje snova za našu malu državu, kao i za Hrvate diljem svijeta. Mi uistinu sada živimo naš san. Nadamo se i navijamo za pobjedu'', rekla je Tvrtković za Canberra Times.

Australija ima 24 milijuna stanovnika, od čega je šest milijuna rođeno izvan države, prema podacima iz 2016. godine, dok gotovo pola Australaca ima jednog roditelja rođenog izvan Australije.

Reuters navodi kako su tijekom šezdesetih i sedamdesetih brojni Hrvati emigrirali u Australiju te da je prema službenim podacima 43.681 stanovnik Australije rođen u Hrvatskoj, no da je prava brojka Australaca s hrvatskim korijenima mnogo veća.