SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Rezervacije signaliziraju osjetno veći broj njemačkih gostiju u Turskoj u 2018.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.10.2017. - 14:14:53
ANTALIJA - Rane rezervacije najavljuju porast broja dolazaka njemačkih turista u Tursku u sljedećoj godini za 15 do 20 posto, priopćio je Michael Frenzel iz Udruge njemačkog turističkog sektora.

Turistički dolasci Nijemaca oštro su pali u prošloj godini, prvenstveno zbog zabrinutosti za sigurnost nakon niza napada i neuspjelog vojnog udara, kao i zbog pojačanih napetosti u odnosima Berlina i Ankare koje su opteretile diplomatske odnose između dvije zemlje.

Njemačka je kritizirala masovna uhićenja u Turskoj nakon prošlogodišnjeg neuspjelog vojnog udara. Berlin je odbio izručiti osobe za koje je Ankara tvrdila da su sudjelovale u puču i zatražio je da se na slobodu pusti desetak njemačkih odnosno tursko-njemačkih državljana uhićenih u proteklim mjesecima.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan spočitnuo je u ožujku Berlinu "nacističku" taktiku zbog zabrane govora turskim ministara na emigrantskim skupovima u Njemačkoj.

Broj njemačkih posjetitelja u Turskoj smanjio se prošle godine za 30 posto, kliznuvši na 3,89 milijuna, pokazuju službeni podaci ministarstva turizma. U prvih osam mjeseci ove godine smanjen je za 7,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kliznuvši na 2,5 milijuna.

"Trenutačne rezervacije pokazuju snažno povećanje broja njemačkih turista koji žele posjetiti Tursku. Primjećujemo da su rane rezervacije za 2018. porasle od 15 do 20 posto", rekao je Frenzel Reutersu tijekom vikenda u Antaliji.

Cijene paket aražmana u Turskoj vrlo su konkurentne u usporedbi s drugim destinacijama, što dodatno potiče posjetitelje da se vrate u Tursku, kazao je Frenzel.

Veći broj inozemnih posjetitelja mogao bi pomoći turskoj liri, koja se našla na udaru nižih prihoda od turizma i zabrinutosti za sigurnost.