SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZABRANA UVOZA
 
Riblji rat između Norveške i Rusije
Autor/izvor: SEEBiz/Glas Rusije
Datum objave: 08.02.2012. - 15:43:00
Zadnja izmjena: 08.02.2012. - 15:48:12
MOSKVA - U novembru prošle godine ruska veterinarska služba ustanovila je da riblji proizvodi uvezeni iz Norveške nisu u skladu sa sanitarnim normama.
Nakon provere proizvoda, za 22 od 43 norveška preduzeća koja svoje proizvode isporučuju u Rusiju uvedena je pojačana laboratorijska kontrola, dok je  za 4 preduzeća zabranjena isporuka ribe u Rusiju.

Nakon što su, i pored upozorenja,  u isporukama lososa i krabe iz Norveške ponovo pronađene salmonela i escherichia coli, zabrana uvoza proširena je na još tri firme.

Po navodima ruskih medija, ukoliko riblji proizvodi ne budu odgovarali sanitarnim zahtevima Rusije i Carinske unije (Rusija, Belorusija, Kazahstan), Rusija bi mogla zabraniti uvoz ribe i morskih plodova iz Norveške.

Politikia ili ekonomija?

Najavu moguće zabrane ribe iz Norveške neki komentatori su smestili u "politički podtekst". Rusija i Norveška imaju nerešenih pitanja koja se odnose na ugovor o razgraničavanju morskih prostora u Barencovom moru.

Uz napomenu da Rusija nije jedina zemlja koja u poslednje vreme ima problema sa norveškim isporučiocima, takođe zbog neispunjenih sanitarnih normi koje bi se morale poštovati, većina analitičara smatra da i ekonomski razlozi mogu doprineti mogućoj zabrani uvoza.

Naime, Rusija je prošle godine postala najveći uvoznik norveške ribe. Godine 2011. uvoz je iznosio 300 hiljada tona.

Zato ruske vlasti, po mišljenju analitičara, zabranom uvoza ribe iz Norveške pokušavaju podržati domaće proizvođače kako bi zauzeli onaj deo tržišta koji za sada pripada norveškim kompanijama.

Ali se sa njima ne slažu sami ruski proizvođači ribe. Jer, jedina alternativa norveškom lososu su nerka i pastrmka iz ribnjaka. Ali njihova proizvodnja na godišnjem nivou nije veća od 65 hiljada tona.