SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBNOVA
 
Rodna kuća Antuna Gustava Matoša mogla bi biti obnovljena do iduće godine
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 16.05.2017. - 19:18:18
TOVARNIK - Rodna kuća hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, koja se godinama obnavlja, mogla bi biti predana na korištenje javnosti na 145. obljetnicu književnikova rođenja, 13. lipnja 2018. godine, izvijestili su u utorak iz Društva Antuna Gustava Matoša.  

Rečeno je to u Tovarniku u okviru radnog posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijele Žalac.

Ministricu je o značajkama projekta obnove i izgradnje spomen-kuće upoznao predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša, Željko Anić. Izrazila je zadovoljstvo viđenim, dosad izvedenim radovima, osobito kulturno-turističkim, obrazovnim i znanstvenim potencijalima Kuće A. G. Matoša - kulturnog centra u Tovarniku.

- Idejno rješenje izložbe stalnog spomen-postava i njegov temeljni koncept proizlaze iz potrebe da se na najbolji način prikaže veliko bogatstvo hrvatske književnosti i kulture kroz ostavštinu jednog od najvećih hrvatskih književnika - Antuna Gustava Matoša, rekao je Željko Anić, dodajući kako je u postizanju ovoga cilja Kuća A. G. Matoša postavljena kao kompleksna kulturno-turistička atrakcija koja predstavlja točku oživljavanja Matoševe ostavštine, ali i kulturno središte koje inicira razvoj Tovarnika kao kulturno-turističkog odredišta s jakim knjiže-vnim identitetom.

Projekt rekonstrukcije rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša (Tovarnik, 13. lipnja 1873. - Zagreb, 17. ožujka 1914.) u selu Tovarniku započeo je još 2008. godine, a zbog nedostatka novca obnova i rekonstrukcija još uvijek traju.