SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERESI
 
Rusija i formalno uspostavlja trajnu vojnu nazočnost u Siriji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.12.2017. - 12:31:04
MOSKVA - Rusija je počela sa stalnom vojnom nazočnošću u pomorskim i zračnim bazama u Siriji, objavio je u utorak ruski ministar obrane nakon što je parlament ratificirao ugovor s Damaskom, objavila je novinska agencija RIA.

Ugovor potpisan 18. siječnja produžit će postojanje pomorske baze Tartus, jedine ruske baze u Sredozemlju i omogućiti uplovljavanje ruskih vojnih brodova u sirijske vode i luke, rekao je Viktor Bondarev, predsjednik parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu.

RIA je istovremeno prenijela izjavu ministra Sergeia Šojgua koji je rekao: "Prošlog je tjedna vrhovni zapovjednik (predsjednik Vladimir Putin) odobrio strukture i baze u Tartusi i u Hmeimimu (zračna baza). Počeli smo s uspostavom trajne nazočnosti".

Pomorska baza Tartus, u uporabi još iz sovjetskih vremena, premala je da bi primala veće ratne brodove.

Prema RIA-i, sporazum će omogućiti Rusiji da zadrži jedanaest vojnih bordova u Tartusu, uključujući nuklearna plovila. Sporazum je potpisan na 49 godina i može se produžiti.

Zračnu bazu Hmeimim, iz koje su ruski zrakoplovi kretali u operacije protiv sirijskih pobunjenika, Rusija će odsad koristiti neograničeno.