SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
Rusija optužila Britaniju da je inscenirala kemijski napad u Siriji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.04.2018. - 08:22:46
MOSKVA - Ruska vojska je u petak objavila da raspolaže "dokazima" koji upućuju na direktno sudjelovanje Velike Britanije u "insceniranju" prošlotjednog kemijskog napada u istočnoj Ghouti, nadomak Damasku.

"Ruska vojska raspolaže dokazima o direktnoj umiješanosti Velike Britanije u toj provokaciji u istočnoj Ghouti", kazao je glasnogovornik ruske vojske Igor Konačenkov.

On je optužio London da je izvršio pritisak na sirijske Bijele kacige, spasioce koji pružaju pomoć stanovništvu u pobunjeničkim zonama, da "insceniraju tu unaprijed pripremljenu provokaciju".

Po njegovim riječima, London je borcima Jaish al-Islama naredio da između 3. i 6. travnja pokrenu niz topničkih napada na Damask kako bi izazvali reakciju sirijskih vladinih snaga, a Bijele kacige bi onda to iskoristili za insceniranje te provokacije.

Bijele kacige i nevladina udruga Sirijsko-američko medicinsko društvo tvrde da je u napadu "otrovnim plinom" 7. travnja na Doumu smrtno stradalo više desetaka ljudi. Zapad taj napad pripisuje režimu Bashara al-Assada.

Britanija je odmah odlučno opovrgla te optužbe nazvavši ih "grotesknim".

"To je groteskno, najobičnija laž i najgora lažna vijest koju je do sada proizvela ruska propagandna mašina", kazala je britanska veleposlanica u UN-u Karen Pierce.