SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZERVE
 
Rusija pojačano kupuje zlato
Autor/izvor: SEEbiz / Sputnjik
Datum objave: 14.10.2017. - 18:51:33
MOSKVA - Centralna banka Rusije ovih dana pojačano kupuje zlatne poluge.

Prema rečima argentinskog finansijskog stručnjaka Gabrijela Rubinštajna, ta politika ima za cilj zaštitu ruske ekonomije u slučaju krizne situacije, uključujući i protiv američkih manipulacija u vezi sa dolarom.

Zemlje skladište zlato iz strateških i odbrambenih razloga. Na primer, u slučaju da su odnosi između naroda ugroženi i njihova valuta izgubi svoju vrednost“, rekao je za finansijski konsultant i bivši predstavnik Centralne banke Argentine Gabrijel Rubinštajn. 

U toj situaciji zlatne rezerve bile bi osnova za novu valutu ili druga vredna sredstva u budućnosti. 

"Zlato, taj večni izvor finansija, ima stvarnu vrednost u poređenju sa drugim finansijskim sredstvima. Ruske vlasti smatraju da je bolje imati više zlatnih resursa nego dolara. Hipotetički govoreći, ako Rusija drži tone američkih dolara, a SAD žele da nanesu štetu njenoj ekonomiji, to bi bilo moguće kroz manipulacije valutom“, ističe Rubinštajn i dodaje da je zlato garant protiv takvog scenarija. 

Centralna banka Rusije značajno je povećala tempo otkupa zlata. U periodu od januara do septembra 2017. godine, Centralna banka je kupila 4,2 miliona unci (oko 130 tona) tog dragocenog metala u vrednosti od više od pet milijardi dolara, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. 

Centralna banka, prema stanju od 1. oktobra, ima 73,6 milijardi dolara u rezervama, u poređenju sa 65,5 milijardi dolara od pre godinu dana.