SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČELIK
 
SAD snižava carine na uvoz čelika iz Turske
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.05.2019. - 13:27:46
WASHINGTON - Sjedinjene Države najavile su da će sniziti carine na uvoz čelika iz Turske, poništavajući time prošlogodišnju odluku, donesenu u kontekstu diplomatskog spora sa saveznicom u NATO-u.

U kolovozu prošle godine američki predsjednik Donald Trump udvostručio carine na uvoz čelika i aluminija iz Turske, zaoštravajući odnose s Ankarom zbog zatvaranja američkog svećenika.

SAD je uveo carine i drugim trgovinskim partnerima ali Turska je bila na posebnom udaru - sa carinom od čak 50 posto na uvoz čelika.

Od utorka Washington će je vratiti na prijašnjih 25 posto, objavio je u četvrtak ured američkog predsjednika.

Prošloga je ljeta diplomatska kriza između Washingtona i Ankare zbog turskog zatvaranja pastora Andrewa Brunsona prouzročila pad turske lire na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar. Brunsonu se sudilo za špijunažu i terorizam a u listopadu prošle godine pušten je na slobodu.

Otada su odnosi između dvije saveznice u NATO-u napeti - između ostalog i zbog rata u Siriji i turske odluke o kupnji ruskog sustava protuzračne obrane S400.

Očekuje se da će američki predsjednik danas ili sutra dati izjavu o mogućim carinama na uvoz automobila, uključujući i uvoz iz Europske unije.