SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KANABIS
 
Sakoman: Voditi računa da kanabis ne bude dostupan maloljetnicima i mladima
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 27.11.2014. - 08:25:29
ZAGREB - U Hrvatskoj tisuće bolesnika od teških bolesti poput nekih vrsta karcinoma ili multiple skleroze riskiraju policijsko privođenje kupujući ulje kanabisa sumnjive kvalitete na crnom tržištu. Hoće li Ministarstvo zdravlja uskoro odobriti uporabu marihuane u medicinske svrhe? Znači li to uvoz skupih ljekova ili domaći uzgoj pod nadzorom države? Je li svaka upotreba kanabisa put prema teškim drogama? Kako je to pitanje riješeno u europskim državama?
U emisiji HRT-a Otvoreno odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja potražili su Mislav Togonal i njegovi gosti: saborska zastupnica Mirela Holy, Huanito Luksetić iz Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije, profesor Vladimir Trkulja sa Zavoda za farmakologiju medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Stručnog savjeta Ureda za droge Vlade RH profesor Slavko Sakoman.

Luksetić je nedavno završio u zatvoru jer je uzgajao marihuanu. Kod njega je pronađeno 22 kg. On kaže da je to bila izvagana težina s granama, a ulje koje je radio za sebe proizvodi samo od cvijeta.

- Ja sam na slobodi uz jamčevinu od 70.000 kuna. Istraga je u tijeku. O konzumiranju javno govorim. Imam simptome multipe skleroze od 16 godine, a dijagnosticirana mi je s 30 godina. Konzumiranjem ulja kanabisa povratila mi se sva motorika. Dvoslike su mi nestale. Nema više problema s vidom, a prije sam imao problem s čitanjem novinama, pogoršao mi se kontrast. Nisam imao motoriku u rukama, osjećao sam težinu u nogama, osjećaj pojaseva oko struka, rekao je Luksetić.

- Koliko sam upoznat tisuće ljudi nabavlja ulje, no problem je kvaliteta ekstrakta, dolazi do obmanjivanja ljudi. Moj je cilj bio da od 10-ak sorti napravim ekstrakt i po kap od svake testirati te da vidim koja sorta mi najviše paše. Nisam nikad nabavljao ilegalno. Sada ne koristim ulje. Lošije mi je polako osjećam nategnuća u potkoljenicama kao da ste istegnuli mišić, počinjem otežano hodati, rekao je Luksetić.

- Postoje medicinski proizvodi i farmakološki proizvodi koji nose terapijski princip temeljen na kanabionoidima. Neki su testirani i dokazano nose određene koristi kod nekih bolesti. Postoji puno drugih lijekova na tržištu Europe kojih nema kod nas. Za takve proizvode u Hrvatskoj to nije moguće jer bi se radilo o kaznenom djelu. To je po meni blentavo. Protiv sam toga da se tvari koje će djelovati kao lijek izrađuju u kućnoj radinosti. Govorim o lijeku proizvodu - kvaliteta, kontrola, distribucija. Ne dovoditi ljude u situaciju da kupuju ilegalno, da kupuju smeće ili se izlažu kaznenoj odgovornosti. Idem u podrum malo smućkati benzediazepina ili antibiotika, našalio se Trkulja.

- Da imam tešku bolest sigurno ne bih oklijevala da si pomognem. Prošli tjedan uputila sam u proceduru izmjenu zakona gdje predlažem da se indijska i industrijska konoplja može koristiti u medicinske svrhe i u rekreativne svrhe kao i u Nizozemskoj, rekla je Holy. Objasnila je i razliku između te dvije konoplje: industrijska ima manji udi THC-a oko 0,2 jedinice, ali ima ogromne gospodarske potencijale - građevinski materijal, avioindustrija, tekstilna industrija, papirna, zamjena za plastiku. Kod nas se smije koristiti samo sjeme za proizvodnju ulja od industrijske konoplje koja ima određena ljekovita svojstva, ali ne kao indijska konoplja, kazala je Holy.

- Kanabis izaziva ovisnost. Duhan i nikotin ne čini poremećaj u ponašanju, ali ima teške zdravstvene posljedice, no u mentalnom smislu nema poremećaja. Alkohol ima teške posljedice npr. u prometu daleko više od kanabisa. Istraženo je kako je oko šest puta veći rizik da će uz intenzivniju konzumaciju kanabisa osoba imati psihotično ponašanje, odnosno neki tip sličan shizofreniji. Treba voditi računa da to ne bude dostupno maloljetnicima i mladima, smatra Sakoman. Da li zaoštravati odnos prema nikotinu i alkoholu ili dati još jednu mogućnost kanabinoidu, pitanje je koje je postavio Sakoman.