DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZBORI
 
Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 07.10.2019. - 09:40:58
PRIŠTINA - Političke stranke Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova (DSK) i Demokratska partija Kosova (DPK) proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

"Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobednici na izborima. Prva stranka u podršci gradjana i srećni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vodjstvo prema Samoopredeljenju kao drugoj stranci", rekao je Haziri.
Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao "uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK".

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sedištu nakon što su čuli rezultate egzit pola, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima egzit pola prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema egzit polu koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.
Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, a DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mesta.
Marža moguće greške iznosi jedan odsto.