SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Sedam hrvatskih filmova na 14. izdanju Balkanime
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.09.2017. - 08:48:01
ZAGREB - Na ovogodišnjem izdanju europskog festivala animiranog filma - Balkanime, koja se u Beogradu održava od 3. do 7. listopada, u raznim će se programima prikazati sedam domaćih naslova.

U glavnom natjecateljskom programu prikazuju se četiri manjinske hrvatske koprodukcije; višestruko nagrađivani filmovi: Ježeva kuća Eve Cvijanović (hrvatski koproducent je Bonobostudio), Noćna Ptica Špele Čadež (hrvatski koproducent je Bonobostudio), Aerodrom u režiji Michaele Müller (hrvatski koproducent je Kinorama) i Manivald Chintis Lundgren (hrvatski koproducent je Adriatic Animation). 

U studentskom natjecateljskom programu prikazat će se „Stranac“ u mojoj glavi Petre Balekić - animirani pokušaj autoričine rekonstrukcije Camuseva 'Stranca', romana koji je čitala prije dvanaest godina, te Šumska bajka u režiji Franka Dujmića - priča o sreći ispričana u obliku vinjeta koje prikazuju različite životinje tijekom posljednjeg dana na Zemlji, dok prema planetu juri plameni asteroid.

Oyashio u režiji Tomislava Findrika prikazuje se u nenatjecateljskom programu 'Panorama balkanskog filma'. Osim toga, Mihaela Majcen Marinić (voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske), uz to što je članica glavnog žirija Balkanime zajedno s Andreyem Koulevim (Bugarska) i Nikolom Majdakom Jr. (Sribija), na festivalu u Beogradu predstavit će i svoju knjigu 'Prema novoj animaciji' - sustavnu interpretaciju povijesnih okolnosti, proizvodnog dinamizma te stilskih promjena animiranog filma u razdoblju od početka 80-ih do danas. Michaela Müller, čiji se film Aerodrom prikazuje u natjecateljskom programu festivala, članica je Studentskog žirija uz Aleksandru Jovanić (Srbija) i Mladena Đukića (BiH). 

Balkanima je manifestacija u sklopu koje se prikazuju europski animirani filmovi, predstavljaju škole animacije te održavaju predavanja, izložbe, radionice i multimedijski događaji. Ovogodišnje 14. izdanje održava se od 3. do 7. listopada u Domu kulture 'Studentski grad' u Novom Beogradu.