DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Šef Greenpeacea poručuje Vrdoljaku: Bušenje Jadrana je luda ideja
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 14.05.2015. - 22:34:03
ZAGREB - Međunarodni izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo stigao je u Zagreb gdje će na Subversive festivalu održati predavanje o temi "Klimatska pravda u Europi i svijetu".

Prije toga došao je u studio Hrvatske uživo. Naidoo je dobro upoznat s temom istraživanja i eksploatacije nafte u našem Jadranu. Došao je pružiti potporu hrvatskim ekološkim organizacijama.

- Mislim da hrvatska Vlada mora prepoznati da Jadransko more ne predstavlja samo jednu od velikih ekoloških prednosti za Hrvatsku, nego i gospodarskih: jer ako je Hrvatskoj važan turizam, a on će biti važan i desetljećima i stoljećima koja su pred nama, i ako u obzir uzmemo kratkoročne povrate od bušotina i štetu koja će njima biti izazvana, Hrvatska će biti nepopularna destinacija. Dakle, poručio bih hrvatskom narodu, pogledajte u svoju povijest, zapitajte se: svaki put kad se dogodilo da se negdje buši nafta, tko je od toga profitirao? Jesu li to bili obični ljudi? Ne, to je bila šačica moćnika u vašoj zemlji i onih izvan nje, a koji će dobiti većinu vrijednosti i bogatstva, kaže Naidoo, napominjući kako je povijest pokazala da od naftnih bušotina profitira elita, a ne građani.

- Morate shvatiti da je Jadransko more vrlo ranjivo, već je kao dio Mediterana u ekološkim problemima, a bušiti u njemu ne samo da je loša ideja, to je luda ideja, poručuje.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je da onaj tko je protiv istraživanja nafte u Jadranu, taj je i protiv industrijalizacije Hrvatske te da radi u korist uvoznog lobija ili određenih industrija iz inozemstva.

- Ja bih vašem ministru poručio da smo mi u Greenpeaceu jednako posvećeni gospodarskom razvoju, kao što i on tvrdi da je posvećen. Razlika je u tome što mi želimo gospodarski razvoj koji je održiv, dugoročan, koji stvara radna mjesta, a da ne uzrokuje štetu okolišu. Budimo sasvim jasni, nitko ne želi doći na plažu i gledati naftne bušotine, osim ako hrvatska Vlada nije napravila neka istraživanja za koja mi ne znamo, poručuje.

Hrvatske porezne obveznike zamolio bi, kaže, da se raspitaju o količini novca za koju Vlada kaže da će je investirati u te projekte jer povijest pokazuje da je, kad god se radi o velikim energetskim infrastrukturnim projektima, trošak uvijek u milijunima ili više od onoga što je predviđeno.

- Ono što bih poručio vašem ministru je: gospodine ministre, mi smo posvećeni razvoju, ali naša vrsta razvoja nije ona koja bogati samo šačicu ljudi koji profitiraju nauštrb okoliša. Ako vaš ministar želi dobru ideju, evo mu je: Jadran ima jednu od najvećih mogućnosti za eksploataciju solarne energije. Hrvatska može ovaj dio pretvoriti u jedno solarno središte za cijelu regiju. Mi to možemo ponuditi Vladi, imamo stručno znanje, kazao je, ponavljajući da bušiti ne samo da je ludo, nego može dovesti Hrvatsku do bankrota.