SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Sindikat kinooperatera poziva na štrajk za vrijeme Berlinalea
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.02.2019. - 19:31:54
BERLIN - Sindikat Verdi pozvao je upravu Berlinalea da podrži radnike lanca kina Cinemaxx u njihovoj borbi za veća prava i veće satnice te da ne dopušta dovođenje štrajkolomaca tijekom najavljenih štrajkova upozorenja.

U multipleksu na Potsdamskom trgu u Berlinu upravo se prikazuju filmovi ovogodišnjeg Berlinalea koji je počeo u četvrtak.

"Blještavi sjaj Berlinalea s filmskim zvijezdama na crvenom tepihu ne smije odvratiti pozornost s činjenice da zaposleni u kinu spadaju među najslabije plaćene radnike", poručio je sindikat Verdi u svojem priopćenju.

U trenutnom sukobu oko povećanja plaća Cinemaxx je, prema informacijama sindikata, angažirao neodređeni broj štrajkolomaca. S obzirom da bi štrajkovi mogli pogoditi i prikazivanja festivalskih filmova, Verdi polazi od toga da je i uprava Berlinalea upoznata s dovođenjem štrajkolomaca.

Prema informacijama sindikata Verdi, zaposleni u berlinskim kinima zarađuju prosječno 1.600 eura bruto što, kako se navodi, nije dovoljno za mirovinu koja bi jamčila život iznad granice siromaštva.

"Ovakve plaće su skandal. Tko u Berlinu radi u kinu njemu plaća često nije dostatna ni za stanarinu", rekao je predstavnik sindikata Verdi za Berin i Brandenburg Joerg Reichel u razgovoru za dnevnik TAZ.

Verdi je pozvao na prosvjede u petak i subotu navečer za vrijeme održavanja svečanih premijera Berlinalea.