SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VELIKANI
 
Siniša Škarica: Arsen je Krleža hrvatske i jugoslavenske pop glazbe
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 18.05.2016. - 19:06:00
Zadnja izmjena: 19.05.2016. - 08:55:32
ZAGREB - To ja zovem uzbudljivim življenjem! Najprije iz Rockmarka stigne poziv za promociju jedne od najvažnijih knjiga poezije u suvremenoj hrvatskoj poeziji, "Broda u boci" Arsena Dedića, čije je prvo izdanje objavljeno 1971. godine.

Piše u Rockmarkovoj pozivnici:

"Povodom objave zbirke zadovoljstvo nam je pozvati Vas na druženje koje će se održati u četvrtak, 19. svibnja u 18:00 sati, u glazbenoj knjižari Rockmark u Zagrebu (Berislavićeva 13). Druženju će prisustvovati Gabi Novak i Matija Dedić, a Arsenove stihove čitat će akademik Tonko Maroević te glazbenici Lea Dekleva, Sara Renar, Kristijan Beluhan i Aljoša Šerić."  Sve je fino nafilano vrijednim podacima:

"Deveto nepromijenjeno izdanje donosi 29 pjesmama i ciklus "Brod s mojim imenom", uz originalni predgovor Zvonimira Goloba te Arsenovu ilustraciju na naslovnici i autoportret. Zbirka "Brod u boci" prvi put je izašla 1971., kada je pjesme i šansone u knjigu sastavio i objavio Zvonimir Golob. Do 1988. zbirka je doživjela osam izdanja i ukupno 80.000 prodanih primjeraka."

Nije prošlo ni sat vremena, a nazove jedan od 4 asa hrvatske rock publicistike Siniša Škarica (uz njega, ostalim asovima smatram Veljka Despota, Dražena Vrdoljaka i Darka Glavana). Već sam ranije pisao kako bi bilo najbolje da o Arsenu piše baš Škarica, jer su ne samo obojica iz Šibenika, nego su bili i vrlo dobri prijatelji, obojica glazbenici, a Siniša je ujedno valjda i najpedantniji domaći kroničar pop-glazbe, uz sve i dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu, jednostavno mjerodavan po svim mogućim kriterijima.

I tako moj prijatelj Siniša i ja riječ po riječ i pita on "jel se vidimo preksutra (dakle u četvrtak) u Rockmarku", i otkrijem da on upravo radi na velikom izdanju i tekstu o Arsenu! Kažem "Ima boga", a on kaže:  "hoćeš prvi pročitati - ako te zanima!?"

To je kao da pitaš vatru želi li gorjeti! Moje oduševljenje bez kraja!

I za par minuta, eto meni teksta na mail!

Čitam bez daha, uživam u majstorski balansiranim ocjenama, detektivski istraženim detaljima Arsenova života i stvaralaštva, znanstveno vrijednim podacima, doktorski poredanim činjenicama i poput akademika maestralnom metodom napisanom tekstu, a poput ljubavnika zaljubljenog u lik i djelo nezaobilaznog pjesnika!

I kažem Siniši: "Pa to se čita baš kao najbolji triler, ne dišem!"

A on uzvraća:

- Jurica, to je zamišljeno kao box s dva CD-a i knjižicom. Naravno, za Croatia Records uz malu pomoć PGP RTS-a i Hrvatske radiotelevizije. Čekam snimke s Radija i od PGP-a. Drago mi je što ti se sviđa. Evo, imat ćeš priliku da prvi recenziraš za SEEbiz uoči izlaska izdanja.

Dakle, čista ekskluziva! Moj urednik Siniša Malus može otvoriti bocu u to ime, jer je veliki obožavatelj Arsenov, jedan od najvećih koje znam! Stvarno volim slušati Arsena, a bogme volim i čitati Škaricin savršeni tekst o  Arsenu!

Evo samo jedan citat: "u proljeće davne 1962. - bilo je to točno 16. travnja - pod kataloškim brojem Jugotonova EP-a EPY-3174 Arsen Dedić, nedodirljivi kantautor, rekao bih, Krleža hrvatske i jugoslavenske pop glazbe, snimio je cover svjetskog hita "Let's Twist Again". Uspješnica je to s kojom je nepovratno akcelerirano novo planetarno plesno ludilo započeto, kao što stihovi kažu, „prošlog ljeta“ i trajat će nekoliko budućih, s tipičnom plesnom kretnjom koju na podijima na neki način susrećemo i dan danas. Čovjek je bio naprosto zatečen tim otkrićem." Koliko detalja i podataka u samo tri rečenice! Eto toliko smijem reći i rekao sam. Meni je to vijest prvog polu-dijela sezone!  Zato, uživajmo u čekanju! Ionako nas čeka "Brod u boci" gdje s drugima govori još jedan veliki znalac - akademik Tonko Maroević.

Uzbudljivo življenje po mom ukusu!

I još nešto kao savršeni POST SCRIPTUM: Prije točno godinu dana naš ugledni skladatelj Zrinko Tutić radio je za Cantus Arsenovu knjigu izabranih notnih melodija i malo malo pa se čuju na telefon, a obojica duhoviti do primozga!

I prepričava Zrinko sjajnu epizodu koja odlično opisuje Arsena! Kaže njemu Zrinko:

- Arsene, pa daješ mi samo stare stvari, daj NEŠTO NOVO!" - To hoćeš? uzvrati Arsen i uskoro je Zrinko dobio pjesmu "NOVO". Ona je uvrštena u knjigu, a sad čeka da bude uglazbljena.