SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRETAN ROĐENDAN
 
Siniša Škarica, jedan od četiri šibenska asa
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 22.02.2016. - 18:27:19
ZAGREB - Danas je okrugli 70. rođendan Siniše Škarice, jednog od posebno vrijednih ljudi u hrvatskoj, ali i u bivšoj jugoslavenskoj pop-kulturi.

Normalno ne pišemo o njegovom jubilarnom rođendanu da biSsmo ga denuncirali kod ljepšeg spola, jer on i dalje izgleda kao da je u pedesetima, više nas zanima njegovo životno djelo kojim je svima nama pridonio u životu!

Neki dan kad je svoj nešto viši rođendan (79.) slavio također velikan Pero Gotovac, o njemu je fini esej objavio upravo Siniša Škarica, kao i o desecima drugih velikana naše glazbe u posljednjih pola stoljeća. Baš sam se tada pitao, a tko će pisati o velikom Siniši? Ustvari on je već završio i u pjesmi (Daleka obala - "Osamdesete", link: https://www.youtube.com/watch?v=P95umV5RkZw), a svojom savršeno detaljnom knjigom  iz 2005. godine  "Kad je rock bio mlad (Priča s istočne strane 1956.-1970.), udario je temelje razumijevanju naše glazbene pop-kulture, njenom nastanku, rastu, razvoju i insajderskim detaljima, od kojih mnogi nisu bili javno poznati.

Piše u njegovoj biografiji:  Siniša Škarica (Šibenik, 22. veljače 1946.), hrvatski je producent i glazbeni urednik. Može li elementarnije? Bio je član sastava iz 1960-ih VIS Magneti i Mi. Od 1974. godine radi u diskografskoj kući Jugoton, danas Croatia Records, kao urednik.Od 1965. svira bas u popularnoj skupini "Mi", koja je osnovana iste godine u Šibeniku kao i Grupa 220 u Zagrebu.

Postižu lijepe uspjehe, a na vrhuncu prestaju raditi 1971. Nakon što je  1974. diplomirao pravo u Zagrebu zaposlio se u Jugotonu  Prvi je urednik Jugotonove pop-rock redakcije i uz njegovo ime se veže diskografska pojava novog vala koje je bilo najuspješnije razdoblje domaće rock diskografije. Također je bio najzaslužniji za promoviranje brojnih novovalnih sastava u bivšoj državi i njihovih albuma, koje je objavljivao Jugoton. Siniša Škarica bio je predsjednikom Hrvatske diskografske udruge, član je Hrvatske glazbene unije i predsjednik je Instituta hrvatske glazbene industrije.

Biografija mu je i šira i veća, lako je nađete na internetu, ali vrijedi spomenuti nekoliko drukčijih podataka! Škarica je jedan od četiri šibenska asa, koji su nezaobilazni u našoj glazbenoj pop-kulturi To su sve velikani: Mišo Kovač, Arsen Dedić. Vice Vukov i Siniša Škarica. Također, Škarica je dio velike četvorke pisaca o glazbi, naročito o rocku: Dražen Vrdoljak, Darko Glavan, Veljko Despot i Škarica, a posljednja dvojica su neizostavni, zajedno s Perom Gotovcem i Dubravkom Majnarićem i kao glazbeni urednici i izdavači!

Tko je imao sreću upoznati privatno Sinišu Škaricu zna da je jako duhovit čovjek, brižan prijatelj, poslovno okupirani glazbeni entuzijast... Zapravo, ako mene pitate, taj vječni mladić tek treba objaviti neke vrijedne knjige. Prva mi na pamet pada ona o Arsenu Dediću: ima li idealnijeg autora od njega?!

Pustimo ga da u miru proslavi rođendan, a onda - ponovo na posao Siniša!  Mi smo ti i ti si "Mi"!

 Medvescak