SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
Širi se istraga protiv Stipe Gabrića Jamba
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 24.03.2013. - 09:54:00
Zadnja izmjena: 24.03.2013. - 14:41:50
METKOVIĆ - Županijsko državno odvjetništvo u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Metkoviću ozbiljno radi na dopuni istrage protiv metkovskoga gradonačelnika Stipe Gabrića Jambe i aktualnog pročelnika metkovskog Odjela za gospodarstvo Milorada Dodiga.
Zbog sumnje u zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju protiv njih je nedavno podignuta optužnica vezana za isplatu šteta od elementarne nepogode suše koja je pogodila Dubrovačko-neretvansku županiju pa tako i Metković u ljeto 2003. godine.

Proteklih mjesec dana, otkada je optužnica vraćena na doradu, na dubrovačkom sudu ispitano je dvadesetak osoba koje su se našle na popisu. Dakle, više nego što ih je ispitano u zadnjih osam godina, koliko je trajala istraga na Županijskom sudu u Dubrovniku kada je ispitano samo sedam svjedoka.

S obzirom na to da je Državno odvjetništvo prozvano zbog čekanja na podizanje optužnice, a Istražni sud zbog kvalitativno i kvantitativno neadekvatnog vođenja istrage – ovaj put su, čini se, ozbiljno shvatili posao. U mjesec dana ispitali su dvadesetak svjedoka od kojih je, kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, dio njih svjedočio u korist Jambe, a dio ispitanih svjedoka priznao je pogrešku. U posjedu smo popisa poljoprivrednih proizvođača za štetu od suše na kojemu su navedena imena svih onih koji su dobili novac zbog ove nepogode. Uz imena onih koji su primili obeštećenje za štetu od suše i iste se odrekli u ime Grada, navodno po nalogu Stipe Gabrića Jambe, a nisu imali zakonskog uporišta da prime taj novac, navedeno je i kako su dali izjavu da se odriču tog novca.

Zanimljivo je da je na popisu i Božo Gabrić, Jambin brat, kojemu je od elementarne nepogode isplaćeno oko 60 tisuća kuna, zatim njegova supruga Zora, kojoj je na ime štete od suše isplaćeno oko 25 tisuća kuna, te Jambina supruga Grozdana koja je primila 29.912,00 kuna. Tako će pred Državnim odvjetništvom davati izjavu i supruge braće Gabrić.