SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Sjajna godina Matije Dedića: "Matija svira Arsena" najprodavaniji album 2016.
Autor/izvor: SEEbiz / Muzika.hr
Datum objave: 09.01.2017. - 13:55:50
ZAGREB -  "Matija svira Arsena" Matije Dedića najprodavaniji je album u Hrvatskoj u 2016. godini, uključujući i inozemna izdanja.

Objavljen krajem 2015. osvojio je pet Porina, objavljen je i na vinilu, a snimka koncerta u ZKM-u na kojem su predstavljene pjesme objavljena je i kao DVD.

Gledamo li ostatak najprodavanijih izdanja, pri samom vrhu smjestili su se kompilacije raznih izvođača. "40 najvećih klapskih hitova" je na drugom mjestu, "Familija" Olivera i Gibonnija na trećem, "Best of: 30 godina" Tomislava Bralića i klape Intrade na četvrtom, a prvih pet zatvara Thompsonova "Antologija".

"CMC Festival Vodice 2016" i "Festival zabavne glazbe: Split 2016." na šestom su, odnosno sedmom mjestu. "Crvena jabuka 2016" Crvene jabuke je na osmom, a Maja Šuput i Jacques Houdek sa "Showgirl" i "Tko je, srce, u te dirn'o?" zatvaraju prvih deset.

Matijin album osvojio je prošle godine pet Porina među kojima i onaj za album godine te za Najbolju izvedbu jazz glazbe ("Ni ti ni ja"), Najbolji aranžman ("Kuća pored mora"), Najbolji instrumentalni album ("Matija svira Arsena") te za Najbolju instrumentalnu izvedbu izvan klasične i jazz glazbe (Matija feat. Miroslav Tadić za skladbu "Ne plači").

Na albumu se nalaze interpretacije raznih pjesama, od naslovnih tema iz "Glembajeva" i "U registraturi", preko klasika "Sve što znaš o meni", "Kuća pored mora" i "Moderato cantabile" do pjesama "Razgovor s konobarom" i "Ne plači" na kojima gostuju fantastični vokalist Massimo te sjajni instrumentalist Miroslav Tadić.