SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZLOSTAVLJANJE
 
Slovenija: 565 slučajeva spolnog iskorištavanja djece na internetu u 2015.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.08.2016. - 11:25:49
LJUBLJANA - Slovenski centar za sigurniji internet "Spletno oko" u prošloj je godini od svojih korisnika zaprimio 565 prijava snimaka navodnog seksualnog iskorištavanja djece i 1153 prijava korištenja govora mržnje, objavila je ta civilna organizacija u svom izvješću.
Snimke spolne zloporabe maloljetnih osoba većinom su sa servera u inozemstvu, o čemu je centar obavijestio njihove administratore, a o jednoj prijavi takvih sadržaja na domaćim poslužiteljima istragu je pokrenula slovenska policija.

Prema analizi centra, u odnosu na prethodnu godinu lani je izrazito smanjena dob žrtava spolnog iskorištavanja djece na internetu, pa su žrtve u više od polovice slučajeva djeca u dobi od deset godina ili mlađa.

Lani su zaprimljene i 1153 prijave korištenja govora mržnje, a u 55 posto slučajeva radilo se o izražavanju neprijateljstva prema migrantima i izbjeglicama.

Na drugom mjestu po učestalosti su prijave govora mržnje na osnovi vjerske pripadnosti (24 posto), a slijedi govor mržnje utemeljen na etničkoj pripadnosti (12 posto) i spolnoj orijentaciji (6 posto), dok su ostali slučajevi vezani za neprijateljstvo prema romskoj populaciji ili onima koji imaju suprotno političko uvjerenje.

Za 51 prijavljeni slučaj širenja govora mržnje ocijenjeno je da sadrži elemente kaznenog djela, pa je podnijeta prijava policiji.

 Medvescak