SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HMELJ
 
Slovenija u EU registrirala zaštićeni štajerski hmelj, Austrija pristala na kompromis
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.08.2017. - 18:27:07
LJUBLJANA - Europska komisija je u službenom listu EU-a objavila registraciju slovenskog "štajerskog hmelja" kao prozvoda sa zaštćenim zemljopisnim podrijetlom, objavilo je u utorak slovensko ministarstvo poljoprivrede.

To je već 24. slovenski proizvod koji je dobio taj stupanj europske zaštite. Budući da i Austrija ima pokrajinu koja se zove Štajerska (Steiermark) u kojoj se također uzgaja hmelj, s njome je postignut dogovor kako jedna zemlja drugoj ne b podnosili prigovore na registraciju i kako kod potrošača u Europi oko toga ne bi dolazilo do zabuna.

Zemljopisna zona u kojoj se proizvodi slovenski štajerski hmelj omeđena je granicama štajerske pokrajine na zapadu, na jugozapadu i jugu granica zone ide tokom rijeke Save, na jugoistoku se poklapa s državnom granicom s Hrvatskom, na istoku se može uzgajati do rijeke Mure, a na sjeveru do granice s Austrijom, priopćilo je slovensko ministarstvo poljoprivrede.

Slovenija je među važnijim prozvođačma hmelja za pivovarsku industriju u Europi, a najboljim se smatra štajerski hmelj kojega čine autohtone sorte kao što su savinjski golding, aurora, atlas, ahil, apolon, bobek, buket, blisk i celeia.

S Austrijom je postignut sporazum da hmeljari iz austrijskog Steiermark ne mogu na ambalaži koristiti elemente koji bi asocirali na Sloveniju.

No, prema postignutom kompromisu, oni će i dalje moći plasrat na europsko tržšte hmelja svoje već poznate hmeljarske brendove kao što su Hopfen aus der Steiermark i Hopfen aus der Südsteiermark, ali s dodatkom - Österreich, kako bi se znalo u kojoj je zemlji hmelj uzgojen.