DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Slovenka Ana Roš najbolja kuharica na svijetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.01.2017. - 10:12:11
LJUBLJANA - Nakon prve dame Sjedinjenih Država Melanije Trump, Slovenija je dobila i najboljeg ženskog kulinarskog "chefa" u svijetu. 

Titulom "The World's Best Female Chef" za 2017. godinu okitila se četrdesetgodišnja poduzetnica Ana Roš iz Kobarida. Priznanje dodjeljuju gastronomski stručnjaci koji u tu svrhu obiđu 50 najboljih izabranih restorana diljem svijeta.

Titula uz koju ide i nagrada od milijun eura Ani Roš će biti uručena na svečanosti u australskom Melbourneu 5. travnja.

Majka dvoje djece koja sa suprugom u gradiću na granici s Italijom vodi obiteljski restoran "Hiša Franko", nije profesionalna kuharica nego se tom zanimanju posvetila iz ljubavi i entuzijazma s nešto poduzetničke žice.

Diplomirala je radom iz međunarodne diplomacije na Fakultetu političkih znanosti, govori pet svjetskih jezika, a u mladosti se aktivno bavila skijanjem. Nastupala je i za omladinsku reprezentaciju, pišu slovenski mediji.

U svijetu je postala poznata pošto je reportaža o njezinu kulinarskom umijeću i kulinarskim inovacijama objavljena na američkoj mreži Netflix, a na nagradi, kojom će dodatno popularizirati slovenski turizam, vina i delicije, zahvalili su joj najviši slovenski dužnosnici.

Osim kuhanja Ana Roš piše gastronomske kolumne i drži predavanja za mlade poduzetnike, a jedan od njezinih zdravih specijaliteta je inovativna "juha od sijena" s piletinom ili temeljcem od povrća.

Titulu "najbolje kuharice na svijetu" proteklih su godina dobile Elena Arzak iz Španjolske, Talijanka Nadia Santini, Brazilka Helena Rizzo te francuske "chefice" Helene Darroze i Dominique Crenn.

"Nagrada me iznenadila jer sam u kulinarstvu samouka, no ujedno je to i velika obveza", kazala je Roš nakon saznanja da je dobila uglednu nagradu, svojevrsnog "Nobela" u ženskom kulinarstvu.

Roš je pozvala goste iz svijeta da posjete njezin restoran i ostala mjesta u Sloveniji te da upoznaju slovenske gastronomske destinacije.