SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Smanjena stopa PDV-a neutralizirat će inflatorne pritiske
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 15.12.2018. - 09:26:17
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u studenom su, uz pad na mjesečnoj razini, na godišnjoj razini usporile s rastom.

Tako su potrošačke cijene u odnosu na listopad niže za 0,3% dok su u odnosu na studeni 2017. usporile sa stopom rasta na 1,3% (najniža stopa rasta u posljednjih sedam mjeseci). Prosječna godišnja stopa inflacije u prvih jedanaest mjeseci iznosila je 1,5%.

Najznačajniji doprinos padu na mjesečnoj razini (-0,26%) došao je od nižih cijena Prijevoza (-2,1%) pri čemu je najviša stopa pada zabilježena u zračnom prijevozu (-13,1%). Snažniji pad cijena u odnosu na listopad obuzdale su više cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva s mjesečnim rastom cijena od 0,6% i pozitivnim doprinosom od 0,1%.

U odnosu na isti mjesec 2017., sve kategorije proizvoda bilježe rast cijena, osim Odjeće i obuće koje su na godišnjoj razini niže za 1,5% te Komunikacija s nižim cijenama od 0,2%. Pozitivne stope rasta podržane su višim cijenama Hrane i pića s obzirom na značajan udio u strukturi potrošačke košarice (28%), ali i uzastopni rast od kraja 2016. Međutim, u posljednja tri mjeseca stope rasta u ovoj kategoriji spustile su se ispod 1% (0,5% u studenom).

Usporavanje godišnje stope rasta potrošačkih cijena posljedica je zamjetnog usporavanja rasta cijena u kategoriji Prijevoza čije su cijene s 6,5% koliko je njihov rast iznosio u listopadu usporile na 3,4%. Posljedica je to zamjetnog usporavanja rasta cijena Goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva koje su s petomjesečnog dvoznamenkastog rasta usporile na 6,7%. Slabljenje inflatornih pritisaka u ovoj kategoriji posljedica je kretanja na globalnim robnim tržištima odnosno usporavanja godišnjeg rasta cijena sirove nafte na svjetskim tržištima, s gotovo 40% u listopadu na 5,3% u studenom (Brent). Izuzmemo li cijene energije potrošačke cijene u prvih jedanaest mjeseci zabilježile su rast od 0,7%.

Usporavanje stopa rasta inflacije prvenstveno je posljedica nižih stopa rasta cijena nafte na svjetskim tržištima tako da na kraju 2018. očekujemo skromnu stopu rasta od 1,3% dok bi prosječna stopa inflacije na razini cijele godine mogla iznositi 1,6%. Primjena smanjene stope PDV-a od 13% (od siječnja 2019.) za niz proizvoda mogla bi dijelom neutralizirati potencijalne inflatorne pritiske u godini pred nama. Što se tiče ponude, ona će ostati osjetljiva na cijene energije isto kao i na području eurozone. Tako i ESB- u posljednjim projekcijama, uslijed trenutnih razina cijena sirove nafte, očekuje kretanje stope inflacije ispod 2% (2018. 1,8%, 2019. 1,6%).