SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEATAR
 
SNG Maribor s predstavom "Bezgrešna" Tomaža Pandura u četvrtak u HNK-u Zagreb
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.01.2018. - 12:31:31
ZAGREB - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu ugostit će u četvrtak 1. veljače Slovensko narodno gledališće iz Maribora s predstavom "Bezgrešna/Immaculata" po knjizi istaknutog irskog pisca Colma Toibina u adaptaciji i dramatizaciji Tomaža Pandura.

Kako se ističe u najavi, riječ je o nesvakidašnjoj, duboko emocionalnoj produkciji nastaloj na umjetničkim postulatima "lovca na snove", pokojnog redatelja Tomaža Pandura, s kojim dramatizaciju i adaptaciju potpisuje njegova sestra Livija Pandur.

Predstava je temeljena na romanu irskog pisca Colma Tóibína "Evanđelje po Mariji", u čijem je središtu Isusova majka, snažna figura kršćanske mitologije i pobožnosti koja, međutim, nije toliko prisutna u evanđeljima. U romanu pisac nastoji rekonstruirati njezin pogled na život, prikazujući je – suprotno slici svete vječne djevice iz kršćanske predaje - umornom, skeptičnom i povrijeđenom ženom i majkom.

Priča počinje godinama nakon raspeća, kada na Mariju kao zatvorski čuvari paze dvojica Isusovih sljedbenika. Jedan od njih je Ivan, koji od nje traži da potvrdi njegove zapise u evanđelju, da potvrdi da je Isus bio Božji sin, no ona ne želi u tome imati nikakvog udjela. Marija se uizgnanstvu prisjeća događaja koji su doveli do brutalne smrti njezina sina, postavljajući pitanja koja izravno komuniciraju s našom stvarnošću.

Knjiga je 2013. ušla u uži izbor za nagradu Man Booker.

Naslovni lik u produkciji SNG-a Maribor tumači Nataša Matjašec Rošker.

Scenograf je Marko Japelj, kostimograf Leo Kulaš, autori glazbe Boris Benko i Primož Hladnik, a svjetla Vesna Kolarec.

"Bezgrešna/Immaculata" predstava je "koja se započela rađati u mislima, na oltaru ljubavi uronjena u gubitke, samoću i bol koja ne nestaje", rekla je Livija Pandur o produkciji, dok njezina tuga za bratom i dugogodišnjim suradnikom, Tomažom Pandurom ne prestaje.