SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Sommelierski prvak Hrvatske Siniša Lasan na korak do Master Sommeliera
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.01.2018. - 18:25:58
ZAGREB - Sommelierski prvak Hrvatske Siniša Lasan u Londonu je postigao Advanced Certifikat na Court of Master Sommeliers, najutjecajnijoj svjetskoj instituciji za certificiranje sommeliera, što je zadnji korak do titule Master Sommeliera koja je najviša i kojih trenutno ima samo 249 na svijetu.

"To je jedan od ciljeva koji sam zacrtao u karijeri i iznimno sam sretan da mogu reći da sam ga ostvario. Put je bio trnovit, dug i naporan, ali kad nešto voliš i istinski živiš, kao ja vino u ovom slučaju, ništa ti nije teško, pogotovo kad imaš neizmjernu potporu obitelji, prijatelja, poslovnih partnera koji uvijek pozitivno reagiraju na sve moje pothvate", rekao je Lasan.

Napomenuo je kako je nedostupnost uzoraka stranih vina jedan od problema s kojim se sommelieri u Hrvatskoj susreću kad se spremaju za takve teške ispite pa se "moraju snalaziti" kako doći do vina da biste ih kušali.

Zbog toga su, kaže, na početku ljeta organizirali uspješan crowdfunding vina za treninge. Njegova učionica je, dodaje, bila u Dubrovniku, u prilagođenom starom magazinu, gdje je boravio par sati dnevno, prije svog redovnog posla u restoranu Proto.

Ispit koji se sastoji od teorije, servisa i kušanja vina zahtijeva gotovo enciklopedijsko znanje o stilovima vina i regijama, a prolaznost kandidata je oko 30 posto.

Titula Advanced Sommelier se naziva i "Little Master Sommelier", budući da je to jedna od posljednjih stepenica ka prestižnoj tituli Master Sommelier, za koju "Forbes" tvrdi da je je jedan od najtežih ispita na svijetu. Na te ispite u pravilu izlaze sommelieri s dugogodišnjim iskustvom, a nerijetko rade u nekim od vodećih svjetskih restorana pa imaju mogućnosti kušati mnoga vina i uložiti značajna sredstva u svoje pripreme.

Siniša Lasan koji uspješno gradi svoju sommeliersku karijeru, živi i radi u Hrvatskoj, te svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom pridonosi razvoju hrvatske eno scene.