DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REVIVAL
 
Sony će ponovno proizvoditi gramofonske ploče
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 30.06.2017. - 08:00:03
TOKIO - Japanski div elektroničke industrije Sony iz svoje je proizvodnje gramofonske vinilne ploče izbacio 1989. godine, kada je potražnja za njima gotovo zamrla, a kupci se okrenuli tada vrlo popularnim CD-ima i drugim novijim tehnologijama za snimanje i reprodukciju zvuka.

Međutim, retro osjećaj koji vinil pruža posljednjih je godina doveo do situacije gdje, uz streaming glazbe, ploče ostaju jedini medij koji bilježi porast prodaje.

Shvatili su ovo brojni manji proizvođači i izdavači, pa s vremena na vrijeme neka ekskluzivnija glazbena izdanja na tržište stižu i na vinilu. Sada je sličnim putem odlučio krenuti i Sony, pa su putem glasnogovornika za AFP potvrdili da će njihova podružnica Sony Music Entertainment do ožujka sljedeće godine početi ponovno tiskati vinilne gramofonske ploče – budući da u Japanu postoji samo jedan proizvođač ploča, Toyokasei, koji ne može zadovoljiti rastuću potražnju.

Doznaje se i da je Sony trenutačno u potrazi za starijim inženjerima koji bi im mogli pomoći u pokretanju proizvodnje – jer, dakako, mlađih stručnjaka za to područje nema. Za sada nije poznato u kolikim će nakladama i kakvu glazbu Sony izdavati na pločama.