DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGAĐAJI
 
Špancirfest od 18. do 27. kolovoza: Ove godine bez pozornice kod Staroga grada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.04.2017. - 14:25:42
VARAŽDIN - Varaždinski ulični festival Špancirfest održat će se od 18. do 27. kolovoza, ali ove godine neće biti pozornice kod Staroga grada, najavili su na konferenciji za novinare varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i direktorica Turističke zajednice Jelena Toth, opovrgnuvši tako informacije, koje su se pojavile proteklih dana, da je održavanje ovogodišnjega Špancirfesta upitno.

Gradonačelnik Habuš, koji je i Predsjednik Turističke zajednice grada Varaždina, rekao je da je postojala opasnost "da se održavanje Špancirfesta jako zakomplicira" jer Grad Varaždin još nema proračun za ovu godinu, a on nije bio siguran može li potpisati Zaključak o ustupanju javnih površina Turističkoj zajednici, organizatoru Špancirfesta, s obzirom na to da je Grad na privremenom financiranju.

"Ministarstvo uprave dalo je 'zeleno svjetlo' da potpišem Zaključak s obzirom na to da je tako bilo svake godine. Tim je potezom ovogodišnji Špancirfest spašen, odnosno olakšano je njegovo održavanje jer se mogu potpisati ugovori sa sponzorima i izvođačima", rekao je Habuš te dodao da ove godine neće biti velike pozornice kod Starog grada, za koju se ulaz naplaćivao.

"Ta je pozornica nekoliko godina generirala gubitke, prošle godine 700 tisuća kuna, prethodne 300 tisuća kuna. To si ne možemo dozvoliti. Više ćemo se usredotočiti na kvalitetu samog uličnog programa i pokušati napraviti 19. Špancirfest još boljim od lanjskog za koji kažu da je bio najbolji", kazao je Habuš.

Varaždinska gradska Turistička zajednica ove će godine sama organizirati Špancirfest, bez partnera, jer, kako je rekla direktorica Toth, nije bilo zadovoljavajućih ponuda.

"Uz probleme s gradskim proračunom te prošlogodišnjim minusom Špancirfesta od 760 tisuća kuna, ove smo godine odlučili da Turistička zajednica neće ulaziti u rizik i trošiti novac koje nema, a za koji se nada da će ga eventualno dobiti", objasnila je Toth koja se također osvrnula na izostavljanje glavne pozornice iz ovogodišnjega programa Špancirfesta.

"Više od trećine ukupnog budžeta Špancirfesta potrošeno je na Starom gradu, na velike zvijezde koje su skupe, a prodano je 7.740 ulaznica. Ta velika ulaganja nisu opravdala očekivanja. No, koncerata će na Špancirfestu biti", rekla je direktorica Turističke zajednice dodavši da će se besplatni glazbeni program održavati na drugoj lokaciji kod Starog grada, što je prvi put organizirano prošle godine i dobro je prihvaćeno, te na pozornici kod vile Bedković s tisuću mjesta, gdje će se koncerti, i kazališne predstave, naplaćivati.

Prema podacima Policijske uprave varaždinske prošle je godine Špancirfest posjetilo 260 tisuća ljudi, a Toth je dodala da je ostvaren turistički promet od 34 milijuna kuna.