SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPORAVAK
 
Španjolski tekstilni sektor oporavlja se od krize
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.03.2017. - 10:20:22
MADRID - Španjolski tekstilni sektor, s uspješnim brendovima poput Zare, počinje se oporavljati od krize izazvane žestokom azijskom konkurencijom koja je u manje od 10 godina uništila trećinu španjolskih kompanija.

Inditex, vlasnik niza brendova poput Zare, Massima Duttija i Bershke, lako je s neto dobiti od 3,0 milijarde eura u prošloj godini nadmašio najvećeg konkurenta švedski H & M.

Španjolska je zahvaljujući uspjehu Inditexovih brendova s ubrzanim lancem opskrbe i hitrim plasmanom na tržište novih modnih linija, te uz dvojicu španjolskih etabliranih trgovaca, Mango i Desigual, postala ključni igrač u globalnom modnom sektoru.
Odjevna i tekstilna industrija sudjeluju s tri posto u ukupnom bruto domaćem proizvodu zemlje. Zemlja je u europskom vrhu i po prodaji te zauzima peto mjesto među proizvođačima, iza Italije, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, pokazuju podaci španjolske udruge proizvođača tekstila Texfor.

Njihovi izračuni također pokazuju da je broj španjolskih dobavljača tkanina, vlakana i pribora, poput dugmadi, potonuo za trećinu od 2008. godine, da bi prošle godine taj trend dotaknuo dno i broj tekstilnih tvrtki stabilizirao se na oko 3.500.

U prošlosti su veliki modni lanci poput Inditexa i Manga zanemarivali španjolske dobavljače da bi u posljednje vrijeme promijenili poslovnu politiku i ponovo ih počeli više koristiti, iako još ima prostora za poboljšanja, rekao je Manuel Diaz, predstavnik skupine vodećih proizvođača.
U Inditexu navode da je od 2012. godine broj španjolskih dobavljača koje koriste, i to ne samo za tekstil, porastao gotovo devet posto.