SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRUZERI
 
Split: Vezova nikad više, a kruzera 20 posto manje
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 24.02.2017. - 22:44:09
SPLIT - U sjeni skorašnjeg svečanog otvaranja novih vezova s vanjske strane lukobrana, vrijednih 23,3 milijuna eura, Lučka uprava Split objavila je podatak kako se ove godine, unatoč značajnim ulaganjima u infrastrukturu, očekuje manji broj dolazaka kruzera i putničkih brodova.

Naime, prema Planu posjeta brodova na kružnom putovanju tijekom 2017. najavljeno je uplovljavanje ukupno 230 krstaša, što je najmanji broj još od 2013. godine kada je zabilježen dolazak 226 brodova dok je lani, primjerice, najveći dalmatinski porat "akoštalo" njih 285.

- Istina je da imamo manje najava za ovu godinu, no teško je još uvijek govoriti o konkretnim brojkama jer sezona tek počinje. Imali smo nesreću da nam je dolaske otkazao 292 metra dugi kruzer "Costa Mediterranea" koji je ove godine trebao 49 puta uploviti u našu luku s ukupno stotinjak tisuća putnika na palubama.

Sve smo pokušali da ih zadržimo, uložili smo maksimalne napore, održali niz sastanaka, no oni su odlučili promijeniti rutu putovanja i to je bio kraj priče. Iako imamo naznake da ćemo kompenzirati njihovo odustajanje preko dolazaka drugih brodova, evidentno je da će doći do pada broja putnika - potvrdio nam je Vice Mihanović, ravnatelj državne lučke ustanove.

Iz "Jadroagenta", tvrtke koja posreduje pri organizaciji dolazaka više od polovine "plovećih hotela" u Gradsku luku, pa tako i "Coste Mediterranee" koja je nedavno otkazala svoje vijađe prema Splitu, tvrde kako razloga za uzbunu nema.

- Riječ je o spletu okolnosti. Naime, puno stvari tu igra ulogu: od toga da pojedini brodari mogu promijeniti rutu svojim kruzerima, zatim važna činjenica da je Venecija ograničila i smanjila broj dolazaka brodova u svoj akvatorij, do toga da na našoj obali Jadrana ima i drugih luka koje su zanimljive putnicima, a time i kompanijama.

Sigurno je da je i Zadar nakon otvaranja dograđene luke u Gaženici privukao određeni broj velikih brodova i kruzera koji bi inače bili pod Marjanom. Iako bi ova godina mogla biti lošija od prijašnjih, to nikako ne znači da je kruzerski turizam u krizi. U godinu dana se puno toga može promijeniti, a broj dolazaka samo rasti - istaknuli su u "Jadroagentu".

Inače, druga faza radova na vanjskim vezovima polako se privodi kraju. Kako doznajemo od ravnatelja Mihanovića, za zadnji dan veljače dogovoren je tehnički pregled obavljena posla, dok se početkom ožujka očekuje dobivanje uporabne dozvole.

- Ako sve prođe kako treba, 5. ožujka bismo trebali primiti prvi brod. Riječ je o 140 metara dugom putničkom brodu "Berlin" koji plovi pod malteškom zastavom - ustvrdio je Mihanović.

Podsjetimo, zahvat na Đigi obuhvaćao je izgradnju dva dužobalna veza na koja se mogu vezati kruzeri duljine od 270 do 320 metara, dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 metara, te nove operativne obale ukupne površine 14.000 kvadrata.

 Medvescak