SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BALKANSKA ŠKOLA
 
Čak 84 nogometaša iz bivše Jugoslavije u najjačim ligama Europe
Autor/izvor: SEEbiz / Anadolija
Datum objave: 06.10.2012. - 12:27:37
ZAGREB - Edin Džeko, Luka Modrić, Nemanja Vidić, Mirko Vučinić, Goran Pandev, Samir Handanović i desetine drugih nogometnih asova iz zemalja bivše Jugoslavije, koji osvajaju srca evropskih zaljubljenika u nogomet, dokaz su da je balkanska škola nogometa jedan od najjačih ovdašnjih brendova.
U najjačim ligama Europe, takozvanim ligama petice, u koje se ubrajaju španjolska La Liga, engleska Premier liga, talijanska Serie A, njemačka Bundesliga i francuska Ligue 1, nastupa 84 nogometaša iz država zapadnog Balkana.

U najkvalitetnoj ligi u Europi , španjolskoj La Ligi, nastupa osam igrača iz ove regije. Bosanskohercegovački stoper Emir Spahić iz Seville jedini je igrač koji predstavlja svoju državu u španjolskoj ligi, kao i Crnogorac Andrija Delibašić, koji nosi dres madridskog Rayo Vallecana. Tri igrača iz Hrvatske, na čelu sa Lukom Modrićem, fudbalerom Real Madrida, nastupaju u La Ligi. Pored Modrića, u Španjolskoj igraju Ivan Rakitić i Mate Bilić. Srbija također ima tri igrača u La Ligi - Andriju Kaluđerovića, Ivana Obradovića i Stefana Babovića.

Osim Edina Džeke, koji nastupa za Manchester City, i Nemanje Vidića, koji već šest godina nosi dres Manchester Uniteda, u engleskoj Premier ligi nastupa ukupno deset igrača iz država bivše Jugoslavije. Tu su srbijanski igrači Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić, hrvatski napadači Nikica Jelavić i Mladen Petrić. Uz Džeku, u Premier ligi nastupa još jedan reprezentativac BiH, Asmir Begović koji brani za Stoke City. Osim njih, tu je i makedonski fudbaler Goran Popov.

U talijanskoj Seriji A nastupa ukupno 31 igrač iz država bivše Jugoslavije. Italija je ujedno i najveća kolonija nogometaša iz regije zapadnog Balkana. Osim Samira Handanovića koji brani za Inter, još sedam igrača iz Slovenije nastupa u talijanskoj ligi - Rene Krhin, Valter Birsa, Bojan Jokić, Bostjan Cesar, Viol Belec, Jasmin Kurtić i Josip Iličić.

Dvanaest igrača iz Srbije igra u Serie A, a među njima je i legenda te zemlje Dejan Stanković. Ostali srbijanski igrači u Italiji su Uroš Čošić, Boško Janković, Milan Milanović, Željko Brkić, Dušan Basta, Nenad Krstičić, Uroš Radaković, Ivan Radovanović, Vlada Avramov i Nenad Tomović. Iz Bosne i Hercegovine dva igrača igraju u Serie A, a to su Senad Lulić koji nosi dres rimskog Lazia i Miralem Pjanić koji nastupa za Romu. Također i iz Makedonije dva igrača igraju u ovoj ligi, a to su makedonska legenda Goran Pandev i Dejan Stojanović. Iz najmanje države regije, Crne Gore, četiri igrača nastupaju u Italiji i to Mirko Vučinić, koji nosi crno-bijeli dres Juventusa, a pored njega tu su Stevan Jovetić , Stefan Savić i Marko Bokić. Tri nogometaša iz Hrvatske igraju i Serie A - Marko Livaja, Ante Vukušić i Igor Budan.

Jedna od najkvalitetnijih liga u Europi je njemačka Bundesliga u kojoj nastupa ukupno 27 figrača iz bivše Jugoslavije. Hrvatski igrač Mario Mandžukić, koji je iz Wolfsburga prešao u Bayern Munchen na početku ove sezone, jedan je od najuspješnih igrača Bundeslige. Osim Mandžukića, Hrvatska ima još devet igrača u Bundesligi, a to su Ivan Paurović, Ivan Perišić, Ivan Santini, Ivo Iličević, Milan Badelj, Ivan Klasnić, Hrvoje Ćale, Srđan Lakić i Ivica Olić. U Bundesligi nastupaju tri predstavnika iz Makedonije - Oka Niolov, Feran Hasani i Nikol Čenoveski, tri igrača iz Bosne i Hercegovine - Mensur Mujdža, Sejad Salihović i Vedad Ibišević. Tu je i devet srbijanskih igrača, i to Neven Subotić, Gojko Kačar, Slobodan Rajković, Filip Malbašić, Zdravko Kuzmanović, Slobodan Medojević, Aleksandar Ignjovski, Aleksandar Stevanović i Predrag Stevanović.

U francuskoj Ligeu 1 nastupa devet igrača sa zapadnog Balkana. Iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske dolazi po jedan igrač, dok iz Srbije igra pet nogometaša - Branko Lazarević, Milan Bisevac, Nemanja Pejčinović, Ganija Aleksić i Pavle Ninkov.

U Ligi prvaka, najkvalitetnijem  nogometnom natjecanju na svijetu, nastupa 51 igrač iz država bivše Jugoslavije. U 19 od 32 ekipe iz ove lige, nastupa bar po jedan igrač sa zapadnog Balkana. Tu su 33 igrača iz Hrvatske, 14 igrača iz Srbije, tri iz Crne Gore i jedan iz BiH. Iz Slovenije i Makedonije u Ligi prvaka nema nijednog igrača.

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, najbolji strani igrač francuske lige svih vremena Safet Sušić, podsjetio je u izjavi za agenciju Anadolija, kako su se uvjeti u svijetu nogometa znatno promijenili od njegovih igračkih dana.

"Prije se nije moglo rano ići u inozemstvo. Igrači su za odlazak vani trebali napuniti 28 godina", rekao je Sušić, te pojasnio kako je ranije klubovima bilo dozvoljeno angažiranje dva ili tri strana igrača, dok je danas taj broj uglavnom neograničen.

Danas igrači dobiju dozvolu za odlazak čim se pojavi zainteresiran klub u inozemstvu, tako da je to, po riječima Sušića, uz nezaobilazan faktor kvaliteta, razlog angažmana velikog broja igrača sa prostora zapadnog Balkana u klubovima liga petice.