SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOGOMET
 
Ivica Osim: Problem balkanskog nogometa je prepotencija
Autor/izvor: SEEbiz / Danas
Datum objave: 18.02.2012. - 14:33:00
BEOGRAD - Ivica Osim smatra da je najveći problem balkanske filozofije - prepotentnost. Dio svojih razmišljanja dao je beogradskom listuDanas. Još jedna u nizu poučnih analiza započela je s Hrvatskom.
"Zaista ne vidim razlog da Hrvatska ne ostvari zapažen rezultat na Europskom prvenstvu ove godine. Iako igra u jakoj grupi sa Španjolskom, Italijom i Republikom Irskom, vjerujem da se može izboriti za mjesto u četvrtfinalu jer više nema komplekse. Griješili su i Hrvati u prošlosti, ali mi se čini da su sada sazreli kao momčad", komplimentira Osim.

Reprezentacija BiH nije u istoj situaciji. Stalno joj izmiču veliki turniri, ali i sreća. Taj posljednji korak do sazrijevanja Lavovi još nisu napravili.

"Nedostaje malo više samopouzdanja i sportske sreće. Jednostavno, već dugo sudjelujemo u kvalifikacijama, a nikada nismo stigli do cilja. To stvara određeni pritisak, pravu moru za igrače, ali i sve zaljubljenike u nogomet na ovim prostorima. Iako smo dosta napredovali posljednjih godina, pitaju se i drugi i zato se moramo još više potruditi"

Srbi se, pak, moraju pomladiti, savjetuje Osim. Europsko prvenstvo proći će bez njih.

"Mnogo je važnije da se u nogometnoj Srbiji saberu i na pravi način analiziraju trenutnu situaciju od toga tko će biti na klupi. Mislim da je veći problem na terenu nego van njega jer Srbija očito nema neophodan potencijal. Predugo se njena igra oslanjala na pojedince poput Stojkovića ili Stankovića, nije im pronađena zamjena na vrijeme"

Balkan u cjelini ipak ima iste probleme.

"Čitav Balkan se isto ponaša, prepotentno. Protivnici se moraju bolje analizirati, dok ih mi prerano otpisujemo. Nerealni smo, sebe precjenjujemo, a druge podcjenjujemo. Moramo biti realni svojih dometa i u skladu s tim se spremati za svaku utakmicu, a ne samo za takozvane "velike“ rivale.