DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HNS I HULIGANI
 
Kaos na Skupštini HNS-a: Surkis prijeti suspenzijom, Skansi napao Platinija
Autor/izvor: SEEbiz / Index.hr
Datum objave: 11.03.2013. - 13:01:11
ZAGREB - HNS se preselio u novi dom, u zagrebački Hilton, a redovnu godišnju Skupštinu je po prvi put otvorio Davor Šuker. Ispričao se zbog bolesti i nakon uvodnog govora prepustio vođenje Damiru Vrbanoviću. Možda i bolje, jer Šukeru će trebati još dosta treninga za predsjedanje. Grlo jer bolno, ali gutanje slova i krivo izgovaranje imena stvar su prakse.
"Jedini interes HNS-a su navijači na tribini i rezultat na terenu. Nosio sam hrvatsku zastavu na svojim leđima nakon najvećih golova, no vjerujte sve činimo da protiv Srbije opet razveselimo našu zemlju sportskim rezultatom. Bez obzira na tragične događaje u Domovinskom ratu pokažimo respekt prema protivniku. Očekujem od svih članova HNS -a da budu dostojanstveni, svojim ponašanjem moramo vratiti uspjeh sportu koje je narušen proteklih godina. Budimo ponosni", rekao je Šuker.

Gost na Skupštini HNS -a Platinijev je izaslanik Grigorij Surkis, predsjednik Uefinog IO-a. Razlog posjeta ukrajinskog moćnika su huligani. Došao je i osobno, te u ime Michela Platinija, poručiti hrvatskoj Vladi da riješi spomenuti problem. Surkis je ponovio da je ugled Hrvatske, zemlje imena poput Zebeca, Prosinečkog i Jerkovića, narušen vandalizmom za koji Vlada primarno mora preuzeti odgovornost i naći rješenje. Uefa je zabrinuta i zbog sumnji u namještanje utakmica.

Izaslanik ministra Petar Skansi odgovorio je Surkisu pismom koje je sastavio predsjednik Vlade, a u kojem se navode svi potezi koje su ministarstva povukla za boljitak sporta.

"Žao mi je što ste bolesni, ali vidim po izrazu vašeg lica da kontrolirate situaciju. Nisam hitio duže govoriti, ali s obzirom da je gospodin Surkis otvorio polemiku, moram odgovoriti. Posebno mi se dopao uvodni govor predsjednika jer je lijep, emotivan i konstruktivan. Nisam očekivao polemiku"

"Vlada je prepoznala važnost borbe protiv nasilja. Vlada i dalje inzistira na provođenju zakona jer je to jedini način rješenja problema. Zato nam je nevjerojatan odnos HNS-a koji prebacuje odgovornost na Vladu"

"HNS je dužan poštovati pravila postupka licenciranja i sigurnosne uvjete na stadiona jer je organizator utakmice dužan osigurati uvjete. MZOS radi prevenciju, provodi akcijski plan mjera edukacije i po njemu se i postupa.

"Cijela Europa se susreće s rasizmom i nasiljem. Fenomen ekspanzije nasilja počesto je povezan s problematikom koje nema veze sa sportom. Ne slažemo se potenciranjem gospodina Platinija, posebno u svjetlu korupcijskih afera koje potresaju Uefu. Ne slažemo se s tezom da sudbina nogometa ovisi i Vladi, već o HNS-u jer je on organizator natjecanja. Stoga pismo gospodina Platinija predsjedniku Zoranu Milanoviću smatramo diplomatski neprimjerenim!", rekao je Skansi i objasnio gdje HNS kiksa:

"Do srpnja 2013. svi klubovi prve lige moraju imati povjerenika za sigurnost i kontrolnu sobu. Do veljače 2014. svi moraju imati sustav videonadzora. Do srpnja 2014. godine svi prvoligaški stadioni moraju imati brojače ulaznica. HNS je to dužan provesti i to smo im poslali u pismu ovaj tjedan"

Surkis je odlučio replicirati Skansiju, i Skupština se umjesto izglasavanja proračuna svela na polemiku o odgovornosti.

"Ako kažem da sam iznenađen govorim pomoćnika ministra, malo sam rekao. Nadao sam se dijalogu, jer pismo predsjednika Platinija predsjedniku Vlade nije ni trebalo biti u diplomatskom tonu. Pogođen sam ovim što sam čuo. Ako HNS prebacuje svoj problem na ministarstvo, to također nije u redu. No, moram ponoviti, ako se na vašim stadionima budu događali neredi, postavit će se pitanje o sudjelovanju hrvatskih klubova i ekipa u natjecanjima Fife i Uefe. Radi se o mogućoj izolaciji hrvatskog nogometa!"

Riječ je uzeo Zdravko Mamić koji se ispričao Uefi.

"Surkis je pokazao koliko je Uefi stalo do svoje djece. Ne vjerujem da je premijer Milanović napisao ovo pismo. Jednostavno ne vjerujem, on je nekad bio diplomata u Bruxellesu, ne vjerujem da je napravio ovakav diplomatski gaf. Slažem se sa Skansijem da cijela Europa ima probleme, ali to nam ne može biti opravdanje. Sve što smo do sada imali u suradnji s Uefom bilo je prijateljstvo i zajedništvo, ovakav gaf prema uglednom gostu, ja to jednostavno ne vjerujem. Dinamo je 86 puta kažnjen od strane Uefe u europskim natjecanjima. Ja se kao Hrvat ispričavam Uefi i Platiniju zbog govora koji je prezentiran kao pismo premijera Milanovića. Prije dolaska ove vlasti, smijenjen je Vlatko Marković, a znate li zašto? Jer je politika uplela i sve nas je ovdje htjela maknuti"

"Prenesite Platiniju da ih volimo u Uefi. Hrvatska je nogometna velesila, naši navijači su ponos europske obitelji. Imamo problema s marginalnim grupama koje imaju sve države i nažalost mi u HNS-u imamo problema s politikom. Oni žele ovdje postaviti svoje ljude. Molim vas, ne ostavljajte nas na cjedilu. Nećemo vas osramotiti, ali ne ostavljajte nas zbog te marginalne skupine huligana"