SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Željko Jovanović: Ne smijemo dopustiti da Spaladium Arena propada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.03.2012. - 20:48:31
SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegov pomoćnik za sport Petar Skansi na večerašnjoj su tribini u Splitu pod nazivom „Politika u Sportu“ najavili žurno donošenje Zakona o sportskoj inspekciji radi iskorijenjivanja korupcije i uvođenja reda u hrvatskom sportu.
"Zakon o sportskoj inspekciji imat će zadaću proći kroz sve sportske saveze i klubove kako bi se provjerilo radi li se u njima sukladno zakonu i uklonila minorna skupina pojedinaca koji blate hrvatski sport“, rekao je Jovanović.

Skansi je naglasio kako Zakon o sportskoj inspekciji mora žurno zaživjeti te će prvo čitanje prijedloga tog zakona biti u saborskoj proceduri već krajem ožujka. Po Skansijevim riječima, sportski inspektor će se baviti ustanovljavanjem posluje li se u sportu pravilno, te upravlja li se klubovima legalno ili nelegalno.

"Sportski će inspektor moći predložiti financijskog inspektora, a onaj koji u sportskim savezima ili klubovima potroši više novaca nego što ga ima ili tko potpiše ugovor sa sportašima kojeg ne ispunjava, taj će morati krivično odgovarati“, istaknuo je Skansi.

Ministar Jovanović je izvjestio kako se pripremaju i izmjene dosadašnjeg Zakona o sportu koji je usvojen 2006. godine. Pritom je naglasio kako će prvi član tog zakona koji glasi da je "sport dragovoljna djelatnost“ biti promjenjen i glasit će da je sport "djelatnost od posebnog, odnosno vitalnog interesa za Hrvatsku". Izmjenama tog zakona, tvrdi ministar Jovanović, omogućit će se da sport pripadne sportašima.

"U Hrvatskoj je od ukupnog broj sportaša njih jedan posto vrhunski, a 99 posto su amateri, te ćemo pri izradi promjena Zakona o sportu voditi računa da njime potiče masovnost iz koje će proizilaziti vrhunski rezultati“, kazao je Jovanović.On je također rekao kako je u pripremi i izrada Strategije razvoja sporta u Hrvatskoj, a u čemu će sudjelovati sportaši i stručnjaci bez obzira na politička opredjeljenja ili stranačku pripadnost.

Po njegovim riječima moramo biti svjesni, obzirom na ekonomsku situaciju, da u Hrvatskoj ne možemo organizirati "velebna sportska natjecanja iza kojih će ostajati dugovi“.

Govoreći o uvođenju reda u financiranje sporta, ministar Jovanović je istaknuo kako se ubuduće "novac neće dijeliti iz državnih tvrtki sportskim kolektivima po principu poznanstva, nego će financiranje biti transparentno i obavljat će se kroz Hrvatski olimpijski odbor“.

U izjavi novinarima prije večerašnje tribine ministar Jovanović je kazao kako će premijeru Zoranu Milanoviću predložiti da organizira sastanak na kojem bi se raspravljalo o pomoći Spaladium Areni kojoj je blokiran račun zbog dugovanja za električnu struju.

"Spaladium Arena je u problemima jer nije završena i bilo bi najgore da ona propada, te je nužan sastanak sa svima onima koji mogu pomoći da Arena bude dovršena do kraja u korist Splita, sportaša ali i cijele Hrvatske“, kazao je Jovanović.

Na upit kako komentira financijske poteškoće u nogometnom klubu Hjaduk, ministar Jovanović je kazao kako je problem Hajduka "problem loših uprava“.

"Hajduk je imao sjajnu situaciju jer je bio riješio sve financijske probleme, a onda su ga uprave dovele do toga da je praktično pred stečajem“, istaknuo je Jovanović.

Pritom je izrazio nadu kako niti jedan nogometni klub u Hrvatskoj neće morati ići u stečaj.

"Nadam se da ćemo pronaći rješenje da hrvatski nogomet bude na ponos svih građana Hrvatske, jer, složili se ili ne – nogomet je ipak najvažnija sporedna stvar na svijetu“, rekao je Jovanović.