SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONUDA
 
Srbija i Makedonija predstavile zajedničku turističku ponudu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 23.02.2018. - 15:37:10
BEOGRAD - Zajednička turistička ponuda Srbije i Makeodnije, nazvana "Od Dunava do Ohrida", koja je danas predstaljena na Sajmu turizma u Beogradu, obuhvata vino i gastronomiju, verske objekte i prirodne lepote, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

PKS i Privredna komora Makedonije su tu ponudu namenile evropskom i dalekim tržištima, kao što su Emirati, Kina, Japan, Indija, Iran, Sjedinjene Američke Države.

Sekretarka Udruženja Privredne komore Srbije za turizam, Tijana Maljković je kazala da je ta ponuda dve zemlje okupila male proizvodjača hrane, velike hotelske lanace i turističke agencije.

"Povezali smo sve ključne institucije od ministarstava obe države, do turističkih agencija, lokalnih samouprava, nacionalnih turističkih organizacija i avioprevoznika, koji će biti glavni promoteri proizvoda" Makedonije i Srbije, istakla je Maljković.

Ona je najavila da će u aprilu biti objavljeno kolika će sredstva Komorskog investicionog foruma (KIF), koristiti Srbija, zajedno sa ostalim članicama KIF-a.

"Tim sredstvima će Privredna komora Srbije sa ostalim komorama regiona napraviti sajt radi promocije svih zajedničkih proizvoda i povezivanja svih koji učestvuju u zajedničkoj ponudi... na velikim tržištima", rekla je Maljković.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Renata Pindžo je ukazala je da naredni korak predstavlja ukrupnjavanje turističke ponude, odnosno ne samo formiranje zajedničkih proizvoda Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Makedonije, nego objedinjavanje ponude i predstavljanje zajedničkog proizvoda na najudaljenijim tržištima.

Direktor Agencije Makedonije za promociju i podršku turizma, Ljupčo Janevski je istakao da je Makedonija prošle godine ugostila milion turista sa 2,8 miliona noćenja, što je rast od 20 procenata, ili tri puta više od predvidjanja Svetske turističke organizacije za Balkan.

"To je uspela Makedonija, i Srbija i svi zajedno, i u tome je glavna snaga turizma - da gradi mostove, povezuje ljude i destinacije", kazao je Janevski.