DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Srpska granična policija odbacuje tvrdnje iz BiH da pomaže migrantima da pređu granicu
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 20.06.2018. - 16:01:00
Zadnja izmjena: 20.06.2018. - 21:44:56
BEOGRAD - Načelnik Uprave granične policije Srbije Milenko Božović odbacio je danas kao apsolutno netačne tvrdnje da pripadnici MUP-a pomažu migrantima da što lakše uđu u susedne zemlje i dodao da se Srbija nosi vrlo uspešno sa izbegličkom krizom već više od tri i po godine.

On je to izjavio povodom tvrdnji ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u BiH Anela Ramića da "policija Srbija ima nekorektan odnos i da čak ilegalnim migrantima pokazuje put kojim će ući u BiH".

"Apsolutno su netačne tvrdnje da Srbija migrante na bilo koji način usmerava ka drugim zemljama, susedima. Samo tokom današnjeg dana srpska policija pronašla je dva autobusa na teritoriji Policijske uprave Šapca, u kojima su se nalazila 53 migranta, koji su zaustavljeni i vraćeni u prihvatne centre. Takodje, policija je na reci Drini zaustavila čamac sa sedam migranata koji su pokušali ilegalno da predju granicu", rekao je Božović.

On je rekao da je tokom 2015. godine u Srbiju dnevno ulazilo i po 15.000 migranata, a da se u ovom trenutku u centrima u Srbiji nalazi izmedju 3.000 i 4.000 migranata.

Božović je dodao da je Srbija posvećena zaštiti migranata i njihovih prava i da je pokazala human i civilizovan odnos prema svakom od njih, a tako će i nastaviti da se ponaša.

"Međutim, želim da podsetim da ovi migranti ne potiču iz Srbije, niti je Srbija njihova krajnja destinacija. Zato savetujem svojim kolegama da postupaju na zakonit i human način u migrantskoj krizi, kao i da migrante vraćaju u zemlje porekla ili prvu zemlju s kojom imaju potpisan sporazum o readmisiji", dodao je Božović.