SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Srpski Tiffany Production otvorio prvu franšiznu trgovinu u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 14.02.2019. - 16:09:49
BEOGRAD - Kompanija Tiffany Production započela je poslovanje u Hrvatskoj otvaranjem prve franšizne radnje.

Tamara Karapandžić, marketing i PR menadžer kompanije Tiffany Production, kaže da je prošla godina bila uspešna za ovu modnu kompaniju. Osim što su radili na unapređenju svojih kolekcija odeće i jačanju brenda, usmerili su se i na otvaranje franšiznih radnji i na širenje poslovanja na druga tržišta.

Poslednje tržište na kojem je kompanija započela poslovanje je hrvatsko - franšizna radnja je u decembru 2018. otvorena u tržnom centru City One u Splitu.

- To je bio zaista veliki događaj za nas. Postoji interesovanje za našom franšizom, ali pažljivo analiziramo lokalna tržišta i razmatramo mogućnosti plasmana naših proizvoda - kaže Karapandžić za eKapiju.

Primarni kriterijumi za odabir primaoca franšize su, kako kaže, ozbiljnost i posvećenost poslu.

- Pored toga, nikako ne smemo zaboraviti finansije, jer bez kapitala nije moguće započeti nijedan biznis. Naše analize su vrlo detaljne i sveobuhvatne. Pored opcija davanja single-unit franšize ne isključujemo ni mogućnost pokretanja franšiznog kornera - napominje Karapandžić.

Pošto su, međutim, Tiffany kolekcije sve bogatije, postoje i određeni preduslovi koji moraju da se ispune, u vidu površine lokala, načina opremanja, izradi projekta. Da bi otvorio Tiffany radnju, primalac franšize, pre svega, treba da pronađe pogodnu lokaciju. Preporučuju se lokali unutar tržnih centara, ali i u prometnim ulicama, veličine od 100 do 120 kvadrata (plus 30% za magacin), sa izlogom od šest do osam kvadrata.

- Partner nakon toga ulaže u adaptiranje poslovnog prostora po standardima i vizualima sistema. Jako je teško reći koliko je potrebno izdvojiti za uređenje i opremanje lokala, jer to zavisi od uslova na lokalnom tržištu. Takođe, primalac franšize mora da izdvoji sredstva za kupovinu kolekcije po sezoni - ističe Tamara Karapandžić.

Kompanija će, potvrđuje Karapandžić, nastaviti da širi maloprodaju u Srbiji, ali i regionu.