SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODACI
 
Stanovi se prodaju za prosječno 14% manju cijenu od tražene
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 18.05.2015. - 14:50:21
ZAGREB - Vlasnici zagrebačkih stanova svoju nekretninu u prosjeku prodaju za oko četrnaest posto nižu cijenu od one koju traže. Pokazuju to podaci o prosječnim traženim cijenama stanova u ovoj godini oglasnog portala Njuškalo u usporedbi s podacima iz realiziranih kupoprodajnih ugovora koje vodi Grad.
Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović, koji se analizom traženih i postignutih cijena bavi dvanaest godina, potvrdio je razliku u željama i realnosti na tržištu, piše Večernji list.

– Činjenica je da su odstupanja velika jer je realna, postignuta cijena mnogo niža od željene. Uz to zadnje tri do četiri godine stalan je trend pada cijena nekretnina i on će se zadržati, dok tražene cijene nisu toliko pale. Prošle su godine cijene nekretnina bile deset posto niže nego godinu prije – objasnio je Ranilović.

Od Gradskog ureda za imovinskopravne poslove, koji je grad podijelio na 695 cjenovnih blokova, tražili smo podatke o ostvarenim cijenama u prvom tromjesečju u nekim četvrtima te smo ih usporedili s postignutim cijenama susjednih blokova u drugoj polovici prošle godine. Cijena nekretnina je podjednaka. Prema podacima, središte grada nije mnogo skuplje od ostalih dijelova, a najbolje cijene postižu stanovi u novijim zgradama.

– Cijena ponajprije ovisi o kvaliteti i lokaciji. Ima novogradnje koju ne možete ni pokloniti – kazao je Ranilović.

Očito su kvalitetom i lokacijom zadovoljili stanovi na lokaciji UPU Sveti Duh koji su postigli najvišu cijenu – 2792 eura po metru četvornom. U istom kvartu ostvarena je i jedna od najnižih cijena stanova – 943 eura za metar četvorni. Razlika u cijeni novih i starih zgrada najbolje se očituje iz kupoprodajnih cijena na Trgu bana Jelačića. Stanovi u Ban centru uspjeli su dostići cijenu od 5762 eura po metru četvornom, dok se starogradnja na istom području uspjela prodati za najviše 1577 eura po metru četvornom, tri i pol puta nižoj cijeni.