SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZLOŽBE
 
Stipan Tadić predstavio proces nastanka ovogodišnje ilustracije Animafesta
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 29.05.2018. - 12:52:45
ZAGREB - Slikar, strip-crtač i muralist Stipan Tadić, jedan od najtalentiranijih i najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije, u kultnoj galeriji i caffe baru Botaničar sinoć je predstavio proces nastanka ovogodišnje ilustracije Animafesta Zagreb.

Tadić je izložio različite figurativne elemente od kojih se sastoji impresivna ilustracija. 

- Ovo je moja prva animacija s kojom sam otkrio novi medij i zasigurno ću u njemu nastaviti i dalje raditi jer je zanimljiv i čaroban. Kako sam se nedavno počeo baviti i stripom, ovaj rad je sjajan nastavak i ulazak u jedan novi, kreativni svijet. Inspirirala me psihodelija 1960-ih za koju vjerujem da se odlično uklapa u ovogodišnju Animafestovu temu horora – rekao je Stipan Tadić.

U neformalnoj atmosferi Tadiću su se, osim umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića i producentica Matee Milić i Paole Orlić, pridružile i dizajnerice Ana Kunej i Zlatka Salopek,  autorice vizualnog identiteta festivala, voditeljica Službe za medije i audiovizualne djelatnosti Ministarstva kulture RH Vjera Matković, pjevačica i kantautorica Mirela Priselac Remi, animatori Petra Balekić, Draško Ivezić, Chintis Lundgren, Marko Belić, Katarina Jukić te brojni posjetitelji.

Na tragu ilustracije, Tadić je u suradnji s Petrom Balekić i Lukom Hrgovićem (animacija) te Lukom Šipetićem i Dinom Santalezom (zvuk) napravio i "stravičnu" špicu festivala, koja kao i ilustracija asocira na središnji tematski program Animafesta 2018 posvećen hororu u animiranom filmu. Taj će program posjetiteljima festivala pružiti uzbudljiv i temeljit povijesni presjek svjetskog i hrvatskog horor-crtića u dugometražnoj i kratkometražnoj formi.

Izložba traje do zatvaranja festivala 9. lipnja.

28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 400 filmova iz 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade. Ulaznice se prodaju u sustavu Kupiulaznicu.hr.