SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SEZONA NEIZVJESNOSTI
 
Što zapravo želimo od turizma?
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 04.03.2019. - 19:58:18
KOLUMNA - Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Koliko smo to puta ponavljali u jeku uspješnih turističkih sezona dok su na Mediteranu frcale iskre sukoba i vladao strah od terorističkih napada. 

I tada smo, bez obzira na konkurenciju, uspješno popunjavali slobodne kapacitete u ponudi. No, jesmo li išta napredovali u izvanpasionskoj ponudi? Nažalost, nismo ništa naučili od svoje konkurencije. 

Nismo izbjegli greške, a nismo ni prihvatili uspješna rješenja sadašnjih turističkih odrednica. I kad smo govorili prije nekoliko godina o turskim hotelskim resortima koji ponudom i cijenom bacaju u očaj jednu Španjolsku ili Grčku, odmahivali smo rukom kao da će kriza s izbjeglicama u Turskoj te rat u Siriji potrajati stoljećima. Ali, Turci nisu Hrvati, srećom po njih. 

Bazirani na turističku sezonu, s projekcijama i proračunima okrećemo ražanj dok nam je zeko još u šumi. Čini se da je i utekao. Na drugu stranu Mediterana gdje je servilnost takva da se gost osjeća poput malog boga. U nas se i osmijeh naplaćuje uz PDV koji ubija. Ministar turizma Cappelli preporuča da se ne smanjuju cijene. Nažalost, kalendari u privatnih iznajmljivača izgledaju krezubo ko u starca. Zemlja smo s turističkom tradicijom no radimo sami protiv sebe. Osvjedočeni pohvalama iz cijelog svijeta da imamo jednu od najljepših obala, lutamo između elitnog i socijalnog turizma. 

Kome ćemo se okrenuti? Gastro ponuda nam je odlična. Krenule nas i Michelinove zvjezdice. Borba ćevapa i pljeskavica te pizza s autohtonim jelima je već unaprijed izgubljena bitka. Većina njemačkih turista naručit će ćevapčiće, ajvar, đuveč, ražnjiće i slično, dok će mediteranska hrana biti specijalitet za klijentelu dubljeg džepa. Dubrovnik je, zbog prekapacitiranosti, napravio odličnu selekciju gostiju. Infrastruktura na brojnim otocima ne podnosi sve veći broj turista, a raste i broj novoniklih apartmana. 

Što zapravo želimo od turizma? Naoko se čini da zbog ''posljednje minute'' u rezervacijama nismo ti koji mogu birati strukturu gostiju. Intenzivno oglašavanje u Njemačkoj i inim zemljama dovest će turiste s ''hrvatskom navikom''. One koji ne istražuju turske mogućnosti već gravitiraju provjerenoj hrvatskoj destinaciji. Takav gost je upućen u našu situaciju, te poznajući kapacitete i mogućnosti pronalaska smještaja, oklijevat će do zadnjeg ispitujući strpljenje naših ponuđača.

Mnogi iznajmljivači bit će na tankim iglama i činit će sve da se financijski izravnaju snižavajući cijene u predsezoni i posezoni. Vjerojatno bi i tu dobro došla anticipacija turističkih djelatnika koji bi dio fokusa trebali prebaciti prema novom probuđenom tržištu u Aziji. Kinezi, Korejci ili Japanci su zanimljivi gosti, istraživači koji žele u tjedan dana obići cijelu Hrvatsku. 

Ako im se ponudi smještaj s osiguranim radijusom kretanja tu bi se mogle popuniti rupe u rezervacijama i dobiti tržište od preko milijardu potencijalnih gostiju. Opet, nameće se pitanje infrastrukture, mogućnosti i selekcija. Najizglednije je da u aktualnoj ljetnoj sezoni ne možemo učiniti nešto više. Vjerojatni scenarij glasi: surova stvarnost će se skrivati iza statistike i nategnutih brojki. 

Ona prava brojka, utržak od sezone, bit će jedino mjerilo uspjeha. Država je zbog svoje konstantne inercije izgubila utrku s hiberniranom Turskom, ali i vrućim Mediteranom te bi tako mogli osjetiti snažan šamar s juga. Ukoliko i jesmo izgubili ovu godinu, moramo se resetirati i izvući pouke. 

Prije svega, svi mi, moramo si postaviti jednostavno i direktno pitanje: Koga uopće želimo za gosta na Jadranu?

 Medvescak