SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FILM
 
Studija: Gotovo 80% filmskih kritičara su muškarci
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 11.06.2018. - 22:27:01
LOS ANGELES - Gotovo 80 posto filmskih kritičara su muškarci pokazuje nova studija u kojoj su analizirane filmske kritike prošlogodišnjih kino hitova.

Studiju, objavljenu danas, sačinila je Aneberg inicijativa za inkluziju sa Sveučilišta Južne Kalifornije. Istraživači su proučavali kritike 100 filmova sa najvećom zaradom u box officeu 2017. godine koje su objavljene na portalu Rotten Tomatoes.

Od razmatranih 19.559 kritika, 77,8 posto su napisali muškarci a 22,2 posto žene.

Stacey Smith, osnivačica i direktorica Inicijative za inkluziju rekla je da su filmski kritičari ogromnom većinom bijeli i muškarci.

Istražitelji ukazuju da nedostatak diverziteta u razmatranjima kritičara doprinosi većim rodnim i etničkim predrasudama u filmskoj industriji. Studija je obuhvatila 36 filmova koje su uglavnom stvarale žene i 24 filmova predvođena manjinama među 100 filmova 2017. godine, ali i ti filmovi su velikim dijelom ocjenjivali bijeli muškarci.  Ranije studije su pokazale da je mali broj rediteljki na čelu najpopularnijih holivudskih produkcija. Svučilištet Južne Kalifornije je ustanovilo da su četiri posto svih reditelja 1.100 glavnih filmova od 2007. do 2017. bile žene.

Istraživači na Sveučilištu San Diego State navode da su žene režirale 11 posto glavnih 250 filmova 2017. godine, što je porast u odnosu na sedam posto koliko je bilo prethodne godine, ali je isti postotak kao 2000. godine.

Žene filmski kritičari iz manjinskih grupa predstavljale su samo 4,1 posto razmatranih kritika.

Smith je pozvala timove za PR, marketing i distribuciju da povećaju pristup i šanse za kritičarke različitog etničkog porijekla.

Jedan od autora studije Marc Choueiti je također pozvao portal Rotten Tomatoes da preispita svoju definiciju "vodeći kritičar", ili da proširi izbor kritičara da bi unio veći diverzitet.