SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZBORNIK
 
Subotica: Predstavljen zbornik o delu Radomira Konstantinovića
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 12.07.2016. - 21:42:33
SUBOTICA - Duh otvorenosti u egzistenciji, kreaciji i estetici jedan je od osnovnih ciljeva za koji se celog života beskompromisno borio Radomir Konstantinović, izjavila je danas u Subotici urednica Zbornika "O duhu otvorenosti Dimenzije misaonog nasledja Radomira Konstantinovića" Aleksandra Djurić-Bosnić.

"Delo Radomira Konstantinovića i danas je ne samo dovoljno sveže i aktuelno za upoznavanje mladjih naraštaja, nego i za podsticaj nastavljanja njegove misije: borbe protiv zatvorenog društva", rekla je Djurić-Bosnić na promociji Zbornika u Gradskoj biblioteci Subotica.

Govoreći o podeljenosti društva kada je reč o delu Radomira Konstantinovića, politikolog Boško Kovačević je rekao da je to "čak možda i dobro", jer njegova provokativnost navodi na duhovno preispitivanje našeg kulturnog nasledja.

"To je pokušaj novog iskoraka i drugačijeg duhovnog prostora u kojem se ostvaruje individualno i socijalno ljudsko dostojanstvo. Radomoir Konstantinović je markirao nekoliko nezaobilaznih tema u društvu od nacionalizma i fašizma, preko odnosa prema autoritetima, pa do istorijskog i kulturnog nasledja", kazao je Kovačević.

Ivan Milenković je rekao da je Konstantinovićeva veličina pre svega u bespoštednoj borbi protiv banalnosti.

"Banalnost nam se danas uvukla u sve sfere društva i ona ga nagriza kao rdja. Zbog toga nije čudno što je banalnost i šlagvort najvećeg broja tekstova u Zborniku", kazao je Milenković.

Komentarišući današnju odluku Skupštine grada Subotice da ovogodišnje zvanje "Počasni gradjanin" Subotice pripadne Matiji Bećkoviću, istoričarka i jedna od autorki tekstova u Zborniku Latinka Perović rekla je da je reč o akademiku, pesniku i "čoveku s odredjenim političkim stavovima".

"Ali, činjenica je i da je ta ista Skupština odbila da njen 'Počasni gradjanin' bude Radomir Konstantinović, i to ne jednom, nego dva puta. A ovo je tako reći 'iz mesta' primila. Ali, na kraju, ona se sama odredila prema nekim vrednostima i prema ljudima koji te vrednosti zastupaju. Zašto to nije učinjeno na nekom drugom mestu nego baš tu u Vojvodini je vezano za političke ambicije i odnose, ali to je pravo Skupštine. Verovatno ona za to ima i svoje obrazloženje", kazala je Perović.

Zbornik "O duhu otvorenosti", s tekstovima 19 autora s jugoslovenskog prostora, zajednički su objavili Gradska biblioteka Subotica i IKD University press iz Sarajeva.